Над 1000 искат да бъдат общинари в София

Политика
07:26 - 26 Септември 2019
3782
Над 1000 искат да бъдат общинари в София

Кандидатите за общински съветници в София, които ще се борят за място в Столичния общински съвет на местните избори на 27 октомври, са общо 1010 на брой, показа проверка в ЦИК. Това означава, че за едно място в 61-местния Общински съвет в София ще се конкурират 17 души.

Сред любопитните кандидати за общинари в София са актьорът Веселин Калановски, поставен под №3 в листата на „Демократична България – Обединение”, режисьорът Борис Панкин, издигнат от „Движение 21” на Татяна Дончева, екологът Тома Белев, лидерът на „Атака” Волен Сидеров и кметицата на София Йорданка Фандъкова. Освен, че е кандидат за кмет от ГЕРБ, Фандъкова води и листата на партията за общински съветници. До този момент Фандъкова не е била включвана в листата с общинари на ГЕРБ, а е участвала само като кандидат за кмет.

Десислава Иванчева няма да участва на местните избори, но душманинът й Александър Ваклин е независим кандидат за общински съветник в София

Кандидат за общински съветник в София е и бизнесменът Алексансдър Ваклин, уличил бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева в корупция. Миналата пролет Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха зрелищно арестувани в центъра на София с рушвет от 70 000 евро, прибрани от строителния предприемач, за да му бъде издадено разрешение за строеж на сграда в местността „Камбаните”. Ваклин се явява на предстоящите избори като независим кандидат за общински съветник в София.

На изборите на 27 октомври в София ще се гласува с цели 3 бюлетини – за кмет на града, за общински съветници и за кмет на район. В по-големите софийски села даже ще гласуват с 4 бюлетини – и за кмет на кметството. За кметове на 24-те столични района ще се борят общо 342 души. Кандидатите за кмет на кметства са общо 93-а.