Над 12 000 деца са напълно ваксинирани срещу COVID

Новини
20:38 - 18 Ноември 2021
1640
Над 12 000 деца са напълно ваксинирани срещу COVID

12 136 деца у нас на възраст от 12 до 17 г. са напълно ваксинирани срещу COVID, a още 16 195 са с поставена първа доза. Така обхванатите с имунизация до момента достигат общо 28 331, съобщиха от здравното министерство.

Ваксинацията на децата над 12 г. у нас може да се прави с двете РНК ваксини - на "Пфайзер" и "Модерна".

Както при децата, така и при възрастните, симптомите на COVID-19 са сходни с тези при сезонния грип и настинката.

"Ако член на семейството има симптоми като висока температура, кашлица, затруднено дишане, болки в тялото и втрисане, липса на вкус и обоняние, потърсете консултация с медицинско лице, което ще прецени необходими ли са допълнителни изследвания, на база които да бъде назначено лечение. До поставянето на диагноза е важно да се избягват посещения на публични места (офиси, училища, обществен транспорт)", посочват от МЗ.

Обръщат внимание и на родителите, че ваксинирането против коронавирусната инфекция не замества ваксинопрофилактика по отношение на другите инфекциозни заболявания.

От министерството напомнят, че майките с установена коронавирусната инфекция не е необходимо да спират кърменето на детето – чрез кърмата детето не може да се зарази с COVID-19. Достатъчно е при кърмене майката да спазва общите мерки за носене на маска, миене на ръцете и дезинфекция. “След ваксинация срещу COVID-19 в майчиното мляко се откриват повишени IgG антитела. Колкото по-високо е нивото на антителата в кръвта на майката, толкова по-високо е нивото на антителата в майчиното мляко, като най-високите стойности се установяват 1-2 седмици след прилагането на втора доза от иРНК ваксините. Въпреки това защитният ефект на тези антитела при бебета на ваксинирани майки все още не е доказан“, посочват учените от института „Роберт Кох“.