Над 1400 души минаха "По стъпките на Самуиловите воини"

Походът е по случай 1010-ата годишнина от управлението на Цар Самуил

Новини
11:56 - 06 Октомври 2024
2016
Над 1400 души минаха "По стъпките на Самуиловите воини"

Над 1400 човека се включиха днес в 11-ото издание на националния туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“. Той е организиран от сдружение „Млад планинар“ и по традиция се прави в първата неделя на октомври. Всяка година стотици се включват в него, за да извървят пътя от Националния парк-музей „Самуилова крепост“ до с. Ключ, каза за БТА ръководителят на „Млад планинар“ Гергана Сандъкчиева. 

Тя посочи, че участниците в похода са от цялата страна, като най-малкият е Самуил Левков на две години и седем месеца, а най-големият - Петър Смилянов на 73 години. Маршрутът върви успоредно на крепостната стена, някога изградена от войската на цар Самуил, за да спре навлизането на византийците и превземането на българските територии. Той е с дължина близо шест километра, но по него няма стръмни или трудни участъци, разказаха организаторите.

Тази година походът е част от редицата инициативи в община Петрич по случай 1010-ата годишнина от управлението на Цар Самуил. Те започнаха в четвъртък със светлинно шоу в небето над градския парк в южния град, а кулминацията на честванията беше снощи в Национален парк-музей „Самуилова крепост. Паралелно с похода днес се състои и Международна научна конференция в Историческия музей в Петрич.