Над 200 души на протест заради Полфрийман

Бащата на Андрей Монов и съучениците на убития младеж поискаха оставката на съдията Калин Калпакчиев, пуснал австралиеца на свобода предсрочно

Новини
19:44 - 26 Септември 2019 (обновена)
3272
Над 200 души на протест заради Полфрийман

Над 200 души се стекоха на протест тази вечер в София срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. В шествието се включиха и родителите на убития от австралиеца през 2007 г. Андрей Монов.

Протестът се организира от приятели, съученици и близки на Монов. Те се събраха пред НДК и направиха шествие до лобното място на Андрей на площад "Света Неделя".

Бащата на Андрей - Христо Монов, държи плакат, искащ оставката на съдията Калин Калпакчиев

"Опитват се да наложат мнението, че Андрей си е заслужил смъртта, като е нападнал Полфрийман, наричат го "расист". Това е абсолютна лъжа - всеки, който го познаваше, знае, че Андро беше миролюбив и слънчев човек", заяви пред Lupa.bg Невена Илиева, която е била съученичка на убития младеж. Тя се включи в шествието заедно с други съученици на Монов.

Протестиращите не крият, че действията им са насочени и лично срещу председателя на съдебния състав, освободил Джок Полфрийман - Калин Калпакчиев, и са избрали за протест рождения ден на съдията, който се оказа също днес. Те издигнаха плакати, искащи оставката на Калпакчиев. Такъв носеше и бащата на покойното момче - бившият депутат Христо Монов.

Плакати с искането за оставката на съдията Калин Калпакчиев оставиха протестиращите на лобното място на Андрей Монов, заедно със запалени свещички 

"Очаквам на 23 октомври да се случи това, което не се случи преди една седмица. Тогава беше погазен законът и беше накърнено чувството за справедливост на цялата нация", каза пред Би Ти Ви Христо Монов по повод насроченото от ВКС дело за преразглеждане на условно освободеният Джок Полфрийман. Бащата на убитият от Полфрийман Андрей Монов заяви още, че изпитва притеснение от това, че делото е след месец. По думите му през това време убиецът може да напусне страната и да се окаже, че той е бил помилван, тъй като страната няма да има никакви средства да следи за условното му освобождение. Според него правото не се компрометира ако депутатите приемат законови промени, които са предизвикани от обществен натиск.