Над 3,5 млрд . лева вадят от бюджета догодина за социални помощи

Увеличението е с близо 760 млн. лв. в сравнение с тази година

Новини
12:10 - 06 Октомври 2024
3422
Над 3,5 млрд. лева вадят от бюджета догодина за социални помощи

В момента сумата, която се предвижда за социални разходи в бюджета за 2025 г., е около 3 млрд. и 620 млн. лв., нарастването е с близо 760 млн. лв. в сравнение с т.г., съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по БНР.

За средната работна заплата в страната министърът изнесе данни, че към второто тримесечие на настоящата година стойността ѝ е 2296 лева. Иванов припомни, че за различни райони в страната тя е различна, като най-висока е в София.

Относно минималната работна заплата министърът отбеляза, че тя е определена нормативно в Кодекса на труда, където е записано, че е 50% от брутната средна работна заплата. Иванов посочи, че режимът за определянето на минималната работна заплата е автоматичен и няма риск тя да не се повиши от 1 януари.

По отношение на нарастването на пенсиите следващата година министърът коментира, че то ще се извърши по швейцарското правило. 

На въпрос дали възрастта за пенсиониране ще достигне скоро 70 години, министър Иванов посочи, че това не се обсъжда в момента, като припомни, че до 2037 г. възрастта трябва да достигне 65 години за всички държави в ЕС. „Никъде в ЕС няма държава, която да е предложила такова нещо“, добави той.

Финансовият министър Людмила Петкова каза на брифинг преди два дни, че бюджетът за 2025 г. следва да гарантира финансовата устойчивост на страната в средносрочна перспектива. Тя добави, че той ще бъде в рамките на заложените параметри в Закона за публичните финанси, в което ще влиза и дефицит до 3 на сто.