Над 40% от новите индийски депутати са с крими досие

Всеки четвърти е обвинен в изнасилване, убийство или опит за убийство

Новини
11:41 - 17 Юни 2019
1939
Над 40% от новите индийски депутати са с крими досие

Състоялите се наскоро парламентарни избори в Индия донесоха нова победа на партията на премиера Нарендра Моди "Бхаратия джаната", но и проявиха влиянието на парите, властта и съмнителния морал.

Близо 43 на сто от новите членове на долната парламентарна камара, която ще започне работа в понеделник, са спечелили мандатите си, въпреки че към тях има предявени обвинения в различни престъпления, предаде Асошейтед прес, цитирана от БТА.

Над една четвърт от тези депутати са обвинени в изнасилване, убийство или опит за убийство, сочат данни на гражданската организация Асоциация за демократични реформи.

"Вратичката" в изборния закон, който им позволява да бъдат избрани за депутати, се състои в това, че те не са признати за виновни и осъдени. Това отчасти се дължи на претовареността на съдебната система - 30 милиона следствия и съдебни процеса - и делата се точат с години.

Повечето от депутати с обвинения твърдят, че са съдебно преследвани по жалби на политически противници. И тъй като такива вражди често водят до фалшиви обвинения, основите политически партии са решили, че не бива да се забранява на следствени и подсъдими да се явяват на избори, ако срещу тях няма произнесени присъди.

По индийското законодателство само лица с присъди от две и повече години затвор нямат право да се кандидатират за изборна длъжност, посочи АП.