Над 400 шофьори в София "изгоряха" с неприсъствен фиш

440 камери ще имат директна връзка с КАТ

Новини
08:31 - 17 Ноември 2020
3266
Над 400 шофьори в София "изгоряха" с неприсъствен фиш

Над 400 са санкционираните шофьори по новия проект на Столична община "Неприсъствен фиш", при който фишовете за неправилно паркиране в София вече се пишат дори когато водачът не присъства.

"От началото на годината работим по проекта "Неприсъствен фиш", за да може Центърът за градска мобилност да глобява неправилно паркиралите нарушители, независимо къде са те", обясни в ефира на Би Ти Ви зам.-кметът на София Кристиан Кръстев.

Приоритет са булевардите с голямо движение, по които минава градски транспорт и където има велоалеи, обясни още той.

Общината започва съвместна работа и с КАТ като 440 видео камери в София ще имат директна връзка с пътната полиция. "Можем да проверим дали водачът е бил с колан, дали е говорил по телефона или нещо друго е правил", обясни Кръстев. Преминаващите на червено столични шофьори са хиляди на месец. 30% от причините за пътни инциденти е преминаването на червен светофар. Само са за миналата година има над 60 блъснати пешеходци в столицата, добави Кръстев.

Системите вече са интегрирани и от началото на ноември се подават метаданните от камерите към КАТ.

От 4 януари 2021 г. с решение на ОС се разширява зелената зона в кварталите "Иван Вазов" и "Яворов". Освен това зелената и синята зона ще работят в едно и също време - в събота от 10 до 18 часа, а неделя остава почивен ден. "Със строежа на метрото правим и буферни паркинги. 9 към момента са построени.

Още 3 се завършват, като единият ще бъде готов до края на ноември. Те са на околовръстното, на ул. "Централна", на бул."Монтевидео". Всички те са за над 680 места", каза Кристиан Кръстев.