Над 50% от абонатите ще доплащат при изравнителните сметки за парно

Новини
19:58 - 30 Юли 2024
1544
Над 50% от абонатите ще доплащат при изравнителните сметки за парно

Отоплителният сезон 2023-2024 г. струва по-малко на клиентите на централното топлоснабдяване в София в сравнение с предходния, според данните от изравнителните сметки на клиенти на „Техем“ в столицата.

За пръв път за последните 4 години имаме отоплителен сезон с най-малък брой дни на отопление със средно дневни температури близки до миналогодишните. През 2024 г. периодът с отопление приключи през месец март, докато през 2023 г. имаше отопление до 1 май.

Тази година 54% от клиентите получават суми за доплащане в изравнителните си сметки, а 46% суми за получаване. 12 698 клиенти в София са избрали месечен дистанционен отчет, без изравнителни сметки. Това е възможно с масовото монтиране на дистанционни уреди и водомери за топла вода. Данните показват, че клиентите с месечни сметки без изравнителна са използвали средно с 14% по-малко енергия от тези, които са на годишен отчет. Месечното измерване и месечните сметки за отопление и топла вода позволяват своевременна корекция в потреблението с цел реализиране на икономии.

С масовото монтиране на дистанционни уреди процентът неосигурен достъп продължава да спада, като към края на месец юли 2024 г. едва малко над 3 000 клиенти в София остават неотчетени. 85% от уредите, монтирани в имотите на клиентите на „Техем“, вече са с дистанционно отчитане.

До края на 2026 г. уредите за топлинно счетоводство, в това число и водомерите за топла вода, е задължително да бъдат с дистанционно отчитане, припомня БГНЕС.