Над 50 убити в Етиопия при въздушен удар по училище

Новини
20:32 - 05 Октомври 2022
999
Над 50 убити в Етиопия при въздушен удар по училище

Над 50 души бяха убити в Етиопия при въздушен удар по училище в бунтовния северен щат Тигре, което било използвано като приют за настаняване на вътрешно разселени хора заради конфликта между регионалните власти и федералното правителство, съобщава БТА, като се позова на хуманитарни работници и представители на местните сили за сигурност.

Атаката, извършена вчера в град Ади Даеро, е една от най-смъртоносните от началото на войната преди близо две години.

Хиляди хора бяха убити, а милиони - принудени да напуснат домовете си, откакто етиопският премиер Абий Ахмед нареди на армията да настъпи в Тигре през ноември 2020 г., за да свали регионалното правителство, доминирано от Фронта за освобождение на тигрейския народ (ФОТН) - негов исторически враг.

Първоначално федералните сили имаха успех и превзеха голяма част от щата, преди миналата година ФОТН да си върне повечето от загубените територии. Бунтовниците дори опитаха да преминат в контраофанзива, но като цяло ситуацията е патова. Страните в конфликта така и не са започнали мирни преговори.

По-рано днес етиопското федерално правителство обяви, че е приело поканата на Африканския съюз за първи кръг разговори с бунтовните власти в щата Тигре този уикенд в Република Южна Африка. За момента все още няма реакция от страна на ФОТН.

Оцелели при вчерашния удар разказали пред хуманитарни работници, че при нападението са били убити най-малко 50 и ранени над 70 души. Регионалните власти в Тигре съобщиха за 65 загинали и 70 пострадали.

До момента няма коментар от страна на федералното правителство в Адис Абеба и на етиопската армия.

Поразеното училище е било включено от ООН в списък с места, където са настанени хора, принудени да напуснат домовете си заради конфликта. Световната организация е уведомила за това етиопското федерално правителство още през януари, съобщи агенция Ройтерс, която е видяла копие от писмото.

Най-смъртоносният въздушен удар в конфликта досега бе нанесен през януари. Тогава 59 души бяха убити по данни на ООН в лагер за вътрешно разселени хора в северозападния град Дедебит в щата Тигре.