Над 5000 частни имоти са в софийски паркове и зелени зони

Въпросните терени чакат ред за изкупуване, собствениците - обезпечение

Новини
12:18 - 05 Октомври 2020
2272
Над 5000 частни имоти са в софийски паркове и зелени зони

Над 5000 са частните имоти в паркове и терени за озеленяване в София. Това съобщи арх. Любо Георгиев, директор на общинското предприятие "Софияплан".

"Почти сме готови с анализа на тези имоти. Те са с различна степен на спешност. За някои срокът за изкупуване изтича през 2022 г., за други - по-късно. Анализът, който подготвяме е оценка на всеки имот по няколко критерия - колко хора би засегнала загубата на всеки имот, вид на озеленяването и др. Подготвяме доклад до кмета с предложение за имотите, които да се вкарат в бюджет за 2021 г. за изкупуване. С главния архитект на София Здравко Здравков работим и по механизъм за алтернативни методи за придобиване - не само чрез изкупуване, но и някакъв вид обезпечение. Проучили сме опитът на Тирана, Тел Авив и Ню Йорк - компенсацията е възможност да реализират това, което искат на друго място, оперира се с пространство и параметри на застрояване. Това е компенсация не с пари, а с възможност за инвестиция на друго място", уточни арх. Георгиев.

"София има свой закон, който защитава зелените площи и след 2022 г. и за тях има категорична забрана да се строи, но собствениците трябва да бъдат овъзмездени по някакъв начин. За съжаление, причината за този проблем е реституцията и възстановяването на земеделски земи в урбанизирани територии", подчерта главният архитект на София Здравко Здравков.