Над 6 000 допинг проби ще бъдат взети на Олимпийските игри

Всички те ще бъдат анализирани от Световната антидопингова агенция WADA

Актуални новини
16:36 - 24 Юли 2024
1174
Над 6 000 допинг проби ще бъдат взети на Олимпийските игри

Над 6000 допинг проби ще бъдат взети на атлетите по време на Олимпийските игри в Париж, които се откриват в петък, но състезанията започнаха още днес. Всички те ще бъдат анализирани от Световната антидопингова агенция WADA в Париж.

Близо 1000 души ще бъдат ангажирани в борбата с допинга в Париж, като в тази бройка се включват 300 специалисти от надзорния персонал и 600 обучени служители. Международната агенция за тестване работи в тясно сътрудничество с Френската антидопингова агенция (AFLD). Както обикновено се вземат проби от урина и кръв, но все по-често се използва методът със сухи капки кръв.

Австрийската информационна агенция APA съобщава, че през последните месеци са извършени редица тестове на потенциални участници на Олимпийските игри, като същевременно е извършено и целенасочено наблюдение на спортистите.

Акцентът е бил върху съмнителни случаи, рискови спортове и спортисти от страни със съмнителна репутация. Няколко спортисти вече бяха отстранени от състезанията преди началото на Игрите, но сред тях нямаше големи имена.

Всички проби, взети в Париж, ще бъдат съхранявани в продължение на десет години за потенциални бъдещи повторни тестове - с помощта на подобрени или нови методи.

От въвеждането си през 2004 г. тези допълнителни тестове по-късно помогнаха за залавянето на много измамници. Само заради повторното изследване на 2700 проби от игрите в Лондон 2012 г. МОК впоследствие отне цели 31 медала на спортистите, а до края на допълнителните анализи през 2022 г. повече от 40 участници в игрите във Великобритания бяха наказани.

Най-потърпевша бе Русия, където са открити 21 нарушения на правилата и са отнети 13 медала.