Над 60 са арестуваните хулигани за нощния погром

Полицаите бяха обстрелвани часове наред с ракети и самоделни бомби, ожали се Антон Златанов

Новини
01:30 - 03 Септември 2020
5538
Над 60 са арестуваните хулигани за нощния погром

Над 60 вандали са арестувани за баталните сцени, окървавили тази вечер протеста срещу правителството, съобщи на извънреден брифинг, приключил в 1 часа след полунощ зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

„Това, което се случи, беше дълъг маратон на масови безредици. В града от ранните часове дойдоха всякакви хора, които да изразят своята воля и протест. За съжаление дойдоха и много хора, които да всяват напрежение. Бяхме подложени на изпитание да търпим до нас да падат ранени полицаи.

Беше направен опит да се запали сено, с което ни замеряха. Много бомби, много пиротехническа техника...Тактиката в целия ден беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращи с риск за живота и здравето на полицаите”, обяви Антон Златанов.

Той призна, че ранени при сблъсъците само сутринта са над 100 полицаи, като 15 от тях са постъпили в болница.

Според думите му, в основата на ескалиралото напрежение стоят хулигани от футболни агитки, които са успели да повлекат с действията си и останали протестиращи. Златанов обвини и лидерите на протеста, че са допринесли за ескалацията, тъй като дни наред призовавали за агресивни действия и насъсквали протестиращите.

По думите му е имало бомби, чукове, метални палки и пръти. Вадени са били от част от палатките на палатковия лагер, които до момента полицията не е закачала. „Имаме информация за забранени предмети в палатките”, допълни Златанов.  „Най-опасното са самоделните взривни устройства. Такова беше хвърлено през прозорец на полицейски микробус”, обясни зам.-директорът на СДВР.  „Полицията трябваше да търпи дълги часове да раняват наши служители. Границата беше премината”, категоричен бе полицейския началник.