Над 650 хил. зрители платиха за български филми през 2022 г.

Това е най-добрият резултат от повече от 30 години насам, коментират от НФЦ

Новини
13:16 - 08 Август 2023
2005
Над 650 хил. зрители платиха за български филми през 2022 г.

"2022 г. беше доста успешна година. Над 650 хил. зрители влязоха с билети на български филми, което е най-добрият резултат от повече от 30 години насам". Това отчете пред БНР Петър Тодоров - директор на Нaционалния филмов център. 

По думите му има няколко причини за това парите да не бъдат усвоявани. Има Закон за филмовата индустрия и Правилник за прилагане на закона, припомни той и добави, че двата нормативни документа "не си говорят съвсем правилно, което предполага и различни тълкувания" на участващите в конкурсите. Следват жалби и стопиране на работата, обясни той. Спечелилите от своя страна не могат да започнат да снимат, докато не завърши процедурата в съда. 

2020 и 2021 г. бяха много тежки за българското кино по различни причини,

напомни Тодоров. Според него пандемията от Ковид е сменила модела на достигане на един филм до зрителите. По думите му е необходимо да се полагат извънредни усилия, за да могат да се привлекат хората в киносалоните.

Като друг проблем той посочи, че продължават да работят в много малък екип - само 13 щатни бройки като служители: 

"Липсата на административен капацитет също е една от причините, поради които ние не можем да администрираме докрай средствата, които се отпускат за българското кино". 

За предстоящото 41-во издание на фестивала "Златна роза", който ще се проведе от 20 до 28 септември във Варна, Петър Тодоров каза, че има изключително голям интерес: 

"Имаме над 55 филма за участие - както пълнометражни, така и късометражни. От тях 29 са дебюти - първи филми на съответните режисьори.

Със сигурност филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ е част от конкурсната програма. Зрителите ще могат да го видят там, както и журито да го оцени, заедно с всички останали филми в конкурсната програма. Надяваме се да се получи един празник на българското кино".