Над половината от футболните мениджъри у нас останаха без лиценз

Спорт
16:30 - 28 Април 2023
4092
Над половината от футболните мениджъри у нас останаха без лиценз

Повече от половината родни футболни агенти към момента ще изгубят правото си да упражняват дейността си от 1 октомври. От 35 мениджъри записали се за изпита на ФИФА у нас 15 са взели успешно теста, 14 не са се справили, а шестима не са се явили.

От всички 72 регистрирани агенти към БФС за досегашни период пък 11 са освободени от изпита, тъй като са държали подобен преди въвеждането на регистрационен принцип за агентите от ФИФА и получават лиценз по право. Така към момента признати от международната футболна централа са 26 български агенти.

Всички неявили се и тези, които не са се справили успешно, ще могат да се явят на поправката на 20 септември. Ако и тогава не успеят, то вече окончателно ще останат без лиценз и без правото да упражняват тази професия през годината. Правилата влизат в сила от 1 октомври. В глобален план от явилите се в 138 държави 3800 човека, само 1962 са го издържали успешно.

"Тестът бе изключително тежък. Трябваше да се подготвим върху 600 страници материали на английски език относно спортно право, регулации, регламенти и разпоредби на ФИФА. Смятам, че доста голяма част от футболните агенти в България се отказаха въобще да се явят поради факта, че този път, за разлика от изпитите преди 2015-та година, сега изпитът бе на чужд език – по избор между английски, испански или френски. Въпросите бяха 20 и минималният праг на верни отговори бе 75%. Времетраенето бе точно един час", заяви пред Спортал Георги Захариев, който сподели, че има положителен резултат от теста.

Относно новите правила за работата на агентите, които ФИФА въвежда, Захариев заяви, че приветства затягането на изискванията сред мениджърите.

"Смятам, че това е необходима промяна, която е приветствана от всички агенти на играчи, които искат да вършат своята работа сериозно и отговорно. През последните години света на футбола се напълни с хора, които претендират, че са агенти, без да имат познания, както чисто футболно, така и правно. Да не говорим за липсата на всякакъв морал у повечето от тях. За съжаление ФИФА няма как да направи и тест за висок морал, а това категорично е най-важното качество, което всеки агент трябва да притежава. В противен случай страдат най-вече играчите и техните родители", добави Захариев.

След като процесът по лицензиране завърши през септември, всеки футболист ще може да провери дали даден агент е лицензиран от ФИФА на специализирания сайт за агенти, който от футболната централа подготвят. От началото на годината ФИФА въведе задължително лицензиране за всеки, който желае да продължи да изпълнява ролята на футболен агент в световния футбол. Досега процесът се контролираше от местните федерации, а достатъчно бе свидетелство за съдимост и регистрационна форма. За да може да контролира процеса и за да вдигне изискванията към професията, от началото на 2023 година ФИФА въведе задължителен изпит, който се проведе едновременно в цял свят - на 19 Април.

Изпитът бе върху следните разпоредби на ФИФА: Регулациите на ФИФА за работата на футболните агенти, регулациите за статута и трансферите на играчи, дисциплинарния кодекс на ФИФА, етичния кодекс на ФИФА, процедури и правила относно футболния трибунал, устава на ФИФА. След октомври месец ще бъде незаконно и против правилата на ФИФА играчи, клубове и треньори да работят с футболни агенти, които не притежават лиценз.