Надал нямаше силите за чудо. Джокович взе тенис сблъсъка на титани

Матадора се събуди във втория сет, но това не бе достатъчно

Париж 2024
18:29 - 29 Юли 2024
1016
Надал нямаше силите за чудо. Джокович взе тенис сблъсъка на титани

Тенис двубоят между титани, който противопостави великите Новак Джокович и Рафаел Надал още във втория кръг на олимпийския турнир в Париж, приключи с очакван победител и без интригата, на която всички се надяваха.

Макар сблъсъкът да се състоя на любимия за Надал корт "Филип Шатрие", където той 14 пъти спечели "Ролан Гарос", Матадора нямаше шанс срещу Ноле и загуби срещата с 1:6, 4:6 за 103 минути тенис.

Интрига в сблъсъка на титани почти нямаше, с изключение средата на втория сет, което не бе и толкова изненадващо с оглед всичко, през което Надал премина през последната година и половина и фактът, че той е далеч от каквато и да е оптимална форма.

Видя се, че Надал просто не е готов да играе мачове на подобно ниво. Физически той имаше натрупана умора от мача си на двойки преди два дни и от вчерашната трисетова битка с Мартон Фучович в първия кръг. Освен това липсата на игрова практика водеше до твърде много грешки от страна на испанския шампион.

Освен това Новак Джокович играеше тенис на съвсем други обороти и постигна най-категоричния си и безпроблемен успех срещу някой от другите двама големи в тениса, но с оглед обстоятелсствата сякаш развитието бе логично.

Това бе мач №60 в това епично съперничество, което започна преди 18 години именно на този корт, в мач от четвъртфиналите на "Ролан Гарос", а с оглед напредналата спортна възраст и на двамата, не е ясно дали ще има нов епизод в него.

Днес Джокович изкова своята победа №31 срещу Матадора, който има 29 на сметката си. И докато Надал слиза от олимпийската сцена на сингъл с едно злато на сметката си от Пекин 2008-а, то Ноле ще продължи да преследва последния си шанс да донесе златния олимпийски медал на Сърбия.

Иначе още от самото начало на мача се видя, че за Надал ще бъде изключително трудно не просто да открадне нещо от мача, а изобщо и да затрудни Ноле.

Сърбинът проби още при първия си шанс, а след това последва и втори пробив за аванс от 5:0. Надал успя да се спаси от срамен "геврек", но сетът приключи бързо при 6:1.

И ако е имало фенове, които са очаквали пробуждане от Матадора и интрига във втория сет, тя бързо бе развенчана от ранния пробив на Ноле за 1:0.

С втори пробив той отново поведе с 4:0, след това Надал взе гейм за 4:1 да спаси "геврека", но именно това бе моментът, когато на "Филип Шатрие" стана интересно.

Необяснимо и някак нелогично с оглед развитието на мача видяхме и първите колебания в играта на Джокович, който даде на Надал първи шанс за пробив, а с двойна грешка успя да подари гейма на своя опонент.

И това не бе всичко, защото Матадора осъществи още един пробив и с четири поредни гейма изравни до 4:4.

Сякаш Надал се връщаше в мача, но точно в този момент дойде решителният пробив на Новак Джокович за 5:4, след който сърбинът затвори мача с 6:4, класирайки се за третия кръг на олимпийския турнир.

Там той очаква един измежду немеца Доминик Кьопфер и италианеца Матео Арналди, докато за Надал Олимпиадата продължава на двойки, където той има партньорство с Карлос Алкарас.