Надежда Йорданова: Не нарушаваме конституцията, няма срок преди връчването на втория мандат

Политика
08:05 - 16 Юли 2024
1270
Надежда Йорданова: Не нарушаваме конституцията, няма срок преди връчването на втория мандат

България е в безпрецедентна политическа криза, задават се седми избори. Кризите предизвикват нестандартни решения. Ние не нарушаваме конституцията - тя не определя срок за връчване на втория мандат, както е при третия.

Това заяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ пред Нова тв, след като вчера формацията поиска от президента Румен Радев отсрочка от 3 месеца преди връчването на втория мандат, за да приеме Народното събрание някои закони, разписани от тях в декларация.

Тя обясни, че предлагат план за формиране на мнозинство, който да покаже дали такава платформа може да функционира. ПП-ДБ предлага декларация със 7 конкретни мерки. Ще търсим подкрепа за тях от 160 депутати.

Наличието на правителство държи жив парламента, който трябва да приема закони. Ние сме убедени, че основната причина за дълбоката криза в България е липсата на върховенство на закона, допълни бившият правосъден министър.

С подобни заклеймявания и престрелки през социалните мрежи се докарахме дотук. Настояваме дебатът да се върне в Народното събрание, каза Йорданова по повод коментарите на останалите партии от вчерашния ден. Политиците трябва да се върнем във възможността да говорим помежду си, допълни тя.

Декларацията е изпратена на всички депутати, готови сме на експертни срещи за предложения по нея. На председателски съвет утре ще настояваме проектът да влезе максимално бързо в пленарната зала. Обичайно е подобни декларации да минават през комисии, но ние не искаме да губим време - трябва бързо да видим дали има такова мнозинство в този парламент, каза депутатката от ПП-ДБ. 

За да продължим напред, декларацията трябва да бъде подкрепена от поне 160 депутати. Ако бъде приета - продължаваме напред и ще настояваме НС да не излиза във ваканция, да приемаме мерките. В първия момент, в който се препънем, ще поискаме мандата и ще го върнем неизпълнен, обясни процедурата Йорданова.

Министърът на правосъдието не е разследващ орган, той не може да оневинява когото и да било, включително и Пеевски, още повече пред Държавния департамент на САЩ, коментира още Йорданова. Не отговори на въпрос дали е искана такава информация.

С чуждестранни власт и институции не е имало размяна на документи, каза тя. На въпрос дали е изпращала писма до Държавния департамент за Пеевски отговори с "Не"