Надежда Йорданова се зарече: Спецсъдът ще бъде закрит до март

Новини
14:10 - 31 Януари 2022
3374
Надежда Йорданова се зарече: Спецсъдът ще бъде закрит до март

В рамките на март закриването на спецъсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъде одобрено от парламента. Това заяви пред БНР правосъдният министър Надежда Йорданова. Според нея сроковете са напълно реалистични. Прдложението се подкрепя от по-голямата част от управляващата коалиция, включително "Продължаваме промяната" и "Да, България", чийто министър е Йорданова.

Предлаганите от правителството промени предвиждат закриването тези институции и прехвърляне на висящите дела в Софийски градски съд (СГС). Тези, които все още не са започнали, трябва да бъдат прехвърлени в окръжните съдилища по места. Според министър Йорданова дела няма да бъдат прекратявани.

В момента спецсъдът гледа редица производства срещу известни бизнесмени и олигарси като Васил Божков, Николай Банев, Ветко Арабаджиев, Миню Стайков, братя Бобокови, както и процесът за източване на КТБ. "Политическата воля за закриването на специализираните съд и прокуратура няма да бъде променена. Нашата позиция е, че няма нужда от такава прокуратура и съд", заяви Йорданова.

Позицията на Висшия съдебен съвет, както и на прокуратурата, е, че това не бива да се прави. Правосъдният министър обясни, че се работи с представители на съдебната система, за да се гарантира, че дела няма да се прекратяват. От коментара й пред БНР днес обаче стана ясно, че закриването не подлежи на коментар.