Наемат персонал по вайбър за морето

9000 украинци и молдовци ще спасяват сезона

Новини
11:53 - 03 Юли 2019
2324
Наемат персонал по вайбър за морето

Зор за персонал - хотелиери наемат работна ръка през вайбър. Кандидатите трябва да изпратят през приложението няколко думи за себе си (няма изискване за СV) и своя снимка. Назначаването е също толкова експресно, информира Marica.bg.

Обявата е пусната вчера, а персоналът трябва да е на работа най-късно до петък. Става въпрос за нов, суперлуксозен комплекс от затворен тип между Поморие и Ахелой. Обявените заплати са 800 лева нето за миячи в кухнята, помощник-готвач ​- 1000 лева, рецепционист ​- 1000 лева, барман - 1000 лева, хигиенистки ​- 800 лева. Длъжността, обявена като „две в едно“ пиколо-сервитьор за блок маса, също е с възнаграждение 1000 лева след данъци. Нощувките, транспортът до комплекса и храната са за сметка на работодателя.

Собствениците на бизнеси по морето тази година са се видели в чудо при набирането на персонал. Обяви, подадени още на първи май, стоят активни в Бюрата по труда, а позициите - вакантни. За първа година и пловдивските заведения не оголват осезателно наличния състав.

В силните години на Черноморието най-добрите бармани и сервитьори, готвачи и помощник-готвачи отскачаха за по три месеца на сезонна заетост в лачени хотели и ресторанти по морето. Сега такъв проблем няма. За сметка на това над 8800 чуждестранни сезонни работници са наети в България. Това се предимно украинци и молдовци, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Цифрата е в пъти повече спрямо миналото лято. Тези 8800 души са чуждестранните сезонни работници, които се наемат за срок от 90 дни. При другите, които имат разрешително за 9 месеца, увеличение също има. До края на юни те са около 500 души.