Наглеци паркират върху дюните край Шкорпиловци

Община Долни чиифлик не разполага с достатъчно хора, които да следят всеки ден кой спира колата си въпреки забраните

Новини
13:04 - 17 Август 2024
16864
Наглеци паркират върху дюните край Шкорпиловци

За поредна година има десетки паркирани автомобили върху дюните на Северния плаж край село Шкорпиловци, въпреки указателните табели, които забраняват това, съобщава БНТ.

Обикновено нарушителите са туристи, които идват на плаж и искат да спрат колите си на метри от морето.

"През настоящия сезон сме установили над 100 нарушения. Най-честите щети, които виждаме да се нанасят от автомобилите, това е увреждане на дюнната растителност", каза Стела Дочева – гл. експерт в РИОСВ – Варна.

Въпреки забранителните табели, летовниците казват, че трудно се разпознава защитената зона. Някои дори не смятат, че са в нарушение. Места за спиране на автомобили има, но те са далече от плажа.

"Общината не може да осигури повече места, защото са часни имоти свободните парцели и няма къде да направим по-големи паркинги на този етап и това ни е големият проблем", каза Илка Тенева, зам.- кмет на Община Долни чифлик.

Община Долни чиифлик не разполага с достатъчно хора, които да следят всеки ден кой спира колата си върху дюните. Въпреки това проверките има почти всяка седмица.

"Да запишем нарушителите, съставяме констативен протокол от проверката, изпращат се на органите, които са в състояние да съставят актовете и да наложат глобите", каза още Илка Тенева, зам.- кмет на Община Долни чифлик.

Северният плаж в Шкорпиловци тази година е без концесионер и от Община Долни чифлик смятат, че това помага на нарушителите. Допълниха още, че за да се реши проблемът, трябва да се ограничи достъпът на автомобили и до плажа с дюните да се стига само пеша.