Наглите банкери на протест в Мадрид, искат по-високи заплати

Синдикатите призовават членовете си да стачкуват отново в продължение на два часа на 26 февруари

Новини
10:08 - 09 Февруари 2024
1318
Наглите банкери на протест в Мадрид, искат по-високи заплати

Стотици служители в испанския банков сектор излязоха на протест в Мадрид с искания за по-високи заплати, които според тях са напълно обосновани с оглед на рекордните печалби на банки като „Сантандер“ (Santander) и Бе Бе Ве А (BBVA).

Протестиращите скандираха: „Ние се жертваме, вие печелите!" и носеха плакати, призоваващи за „възстановяване на заплатите и по-добри условия на труд“.

„Време е да видим част от тези рекордни печалби в джобовете си“, казва Хесус Санчес, който работи за „Сантандер“.

Най-големият испански синдикат, представляващ банковите служители, иска плавно повишение на заплатите им със 17-23 на сто през следващите три години. Испанската банкова асоциация обаче предлага кумулативно увеличение от едва осем на сто през следващите четири години.

Испанските банки и двата най-големи синдиката в страната постигнаха споразумение за ръст на заплатите в сектора от 4,5 на сто през 2023 г. спрямо 2022 г., което само частично покрива загубите на покупателна способност, причинени от инфлацията.

Според синдикалист печалбите на банките ще продължат да са високи, а това се отразява при изплащането на дивиденти и изкупуването на акции, но не и върху заплатите на служителите.

Синдикатите призовават членовете си да стачкуват отново в продължение на два часа на 26 февруари и за цял ден на 22 март, ако исканията им не бъдат изпълнени.