Наглост: Фирмите поискаха да не плащат данъци

Стопанската камара настоява данъка върху печалбата за 2021 и 2022 г. да бъде опростен, както и да не се начисляват 5% върху дивидентите на физически лица

Новини
18:59 - 30 Септември 2020
3438
Наглост: Фирмите поискаха да не плащат данъци

Българската стопанска камара (БСК) настоява фирмите да не плаща основния дължим данък – върху печалбата, при това за цели две години напред - през 2021 г. и 2022 г. Аргументът е "трудната ситуация около Ковид-19 и неизвестностите пред бизнеса". Това стана ясно от оповестеното публично становище на стопанската камара.

"Припомняме, че приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2.3-2.6 млрд. лв. Тези средства могат да бъдат пряко използвани за ефективно, пряко и непосредствено подпомагане на българския бизнес", се посочва в позицията на БСК. Освен че настоява предприятията да не плащат данък, стопанската камара предлага още да се въведат и данъчни преференции за инвестиции във високи и иновативни технологии.

Бизнесът настоява и за коригиране на административните такси, така че да не надвишават разходите за съответната услуга. БСК предлага още и физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента, в размер на 5%. Тоест, собствениците на компании да си получават печалбите, без да платят стотинка данък върху тях.

"Управителният съвет на БСК призовава политическите сили, социалните партньори и експертната общност за балансираност, отговорност и компетентност при участиe в дебата за промени в данъчната система на Република България", посочват от БСК.

Позицията на камарата вероятно е реакция на предложената от КНСБ сериозна реформа на данъчната система, известна като "15:15:15". Според нея данъците върху печалбата на фирмите и върху доходите на гражданите трябва да се вдигнат от 10 на 15%, а ДДС да се свали от 20% на 15%. Синдикатът настоява и за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

"Не подкрепяме предприемането на радикални промени в данъчната система, включително въвеждането на нови данъци, без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат. Промените в данъчната система при липса на реформи в публичните разходи, прозрачност, контрол от страна на законодателната власт, ниска ефективност и нецелесъобразност на част от публични инвестиции няма да доведат до очакваните резултати, включително за преодоляване на неравенствата", смятат обаче от стопанската камара.