Наглост: Кръчмите искат по-ниско ДДС

Ставката да е 8-10%, както е в развитите туристически страни, настояват от БХРА

Новини
15:36 - 10 Януари 2020 (обновена)
2788
Наглост: Кръчмите искат по-ниско ДДС

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предупреждават за нарастващи проблеми в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, съобщи пред БНР Петър Стефанов. Той е председател на регионалната структура на асоциацията във Велико Търново. По думите му законодателството и наредбите трябва да бъдат преосмислени. 

"Настояваме да се намали ДДС ставката за заведенията и тя да е 8-10%, както е в силно развитите туристически страни от ЕС. В Румъния беше 12%, а сега е 5%... Много заведения са пред фалит", обяви патетично Стефанов. Сякаш няма нищо по-естествено от това лошите ресторанти да банкрутират... Исканията за по-ниска ставка за кръчмите са направо нагли, предвид факта, че дори учебниците и книгите у нас се облагат с 20%.

"Запечатването на търговски обекти да бъде премахнато като санкция заради чисто субективни грешки на персонала", каза Стефанов и даде пример неиздаването на фискални бонове. Публична тайна обаче е, че не персонала крие обороти - това се прави по настояване на собствениците.

"Много е мудно трудовото законодателство. Много трудно може да бъде санкциониран един служител. Процедурите са тромави и не работят. Трябва да се регламентира и бакшишът", смята шефът на Великотърновската структура на БХРА.

Сред исканията им са и въвеждане на патентен данък на сезонните обекти по морето и зимните курорти с очакването това да доведе до облекчаване на бюрокрацията. По думите на Петър Стефанов предстоели символични протести, които ще прераснат в ефективни.