Наглост: "Уиз еър" цака с по 20 лева пътници за декларации

Новини
16:29 - 12 Януари 2021
5044
Наглост: "Уиз еър" цака с по 20 лева пътници за декларации

По 10 евро, или близо 20 лева за попълване на онлайн входна декларация за Ковид-19 изисква от своите пътници нискотарифният превозвач “Уиз Еър”. Това алармират множество граждани, пътували с компанията от началото на годината. Озадачаващо е, че компанията е решила да прибира пари от пасажерите за нещо, което би следвало да е напълно безплатно, възмущават се граждани.

Читател сигнализира, че на 5 януари, вторник, е възникнал скандал на Летище София за полет на "Уиз еър" до летище Шарлероа в Белгия, след като се оказало, че половината пасажери нямат такама. Въпреки, че в мейла на компанията до пътниците било изрично записано, че документът може да се предаде на хартия, на аеропорта поискали от пътниците онлайн вариант, а при липса на време, интернет или смартфон под ръка повечето от тях се принудили да платят по 10 евро, за да бъде попълнена отново, но онлайн, декларацията от персонала на гише. Читателят твърди, че дори не е получил касов бон за плащането.

От “Уиз Еър” обясниха, че изискването документа да е попълнен онлайн, а не на хартия е на белгийските власти. “Отчитайки глобалната епидемична обстановка, “Уиз Еър” следва стриктна политика от засилени мерки на безопасност, която е съобразена с националните законодателства във всички държави, се казва в отговор на компанията. Формулярът може да бъде попълнен на специален линк в рамките на 48 часа преди пристигане в Белгия, допълват от превозвача.