Наглост: Съдии около Лозан Панов искат да им се плаща и бензинът

Новини
19:42 - 06 Юни 2019
4508
Наглост: Съдии около Лозан Панов искат да им се плаща и бензинът

Съюзът на съдиите в България (ССБ), който гравитира около лобито на Лозан Панов, публикува обобщена информация от проведена анкета за справедливо и достойно заплащане на труда на съдията. В нея според организаторите са участвали "български съдии, без значение дали са членове на ССБ, на друга организация или не са членове на никоя".

Сред предложенията за подобряване на социалния статус на съдиите има и някои доста екзотични идеи, отбелязва специализирания сайт „Правен Свят“. От резултатите става ясно, че част от анкетираните съдии искат в бюджета на съдебната власт да се предвидят средства за бензин и други разходи за личните автомобили на магистратите, които работят в населени места извън тези, в които живеят, за да не се засичат в обществения транспорт със страните по делата.

Други магистрати пък предлагат от държавния бюджет да се заплащат път, храна и спане за двуседмична почивка в страната на всеки съдия, заедно със семейството му. Сред предложенията фигурира и такова, според което съдебната система трябва да плаща и за образованието, спортни дейности и други извънучилищни занимания на деца на съдиите, които са до 20-годишна възраст - при учащи в средни училища, и до 25-годишна възраст - при учащи във висши учебни заведения.

Исканията им за допълнителни привилегии не се изчерпват с това. Подложени сме на постоянен стрес и следва да се преразгледа въпроса за категорията труд или да се намалят годините за право на пенсия, призовават още те.

Не на последно място, анкетираните съдии са посочили, че според тях "магистратите търпят редица ограничения – не  могат да получават странични доходи, да участват в търговски дружества, ограничения в личните контакти и др.", поради което следва "възнагражденията да обезщетят подобаващо тези ограничения".

От организацията съобщават, че ще уведомят и Висшия съдебен съвет (ВСС) за предложенията. Председател на Съюза на съдиите е Калин Калпакчиев, близък приятел на Лозан Панов.