Награди за легендарни спортисти

Микаела Шифрин и Патрик Махоумс бяха удостоени с признание

Спорт
11:07 - 13 Юли 2023
1420
Награди за легендарни спортисти

Куотърбекът от Националната футболна лига (НФЛ) Патрик Махоумс спечели наградата за най-добър спортист сред мъжете на церемонията ESPY, докато носителката на световната купа в алпийските ски Микаела Шифрин бе избрана за номер 1 сред дамите в "Долби Тиътър" в Лос Анджелис.

Наградите ESPY (Excellence in Sports Performance Yearly) се присъждат с гласуване сред феновете на спорта. В САЩ те са еквивалент на призовете Grammy за музика, Emmy за телевизия, Academy Award за кино, Tony за театър и други.

Махоумс е лидер на отбора от Националната футболна лига на САЩ (НФЛ) Канзас Сити Чийфс, който той изведе до Супербоул през месец февуари. 27-годишният куотърбек бе избран за най-полезен играч в мача за титлата срещу Филаделфия Ийгълс.

През месец март Шифрин спечели за 87-и път в кариерата си състезание от световната купа по ски-алпийски дисциплини и с това подобри вечния рекорд на Ингемар Стенмарк. По-късно тя записа 88-ата си победа и взе големия кристален глобус.

"Този сезон бе невероятен. Говореше се много за рекордите и в един момент се запитах дали те изобщо са важни. Не мисля. Важното е да вдигаме летвата за следващите поколения. На тях им е нужно вдъхновение", каза тя.

На тазгодишната церемония бяха връчени и други важни награди. Сред тях са на Канзас Сити Чийфс за най-добър отбор, на Никола Йокич за най-добър играч от Националната баскетболна асоциация (НБА), на Макс Ферстапен за най-добър автомобилен пилот, на футболиста Лионел Меси за шампионско представяне, за "подобряване на рекорди" на Новак Джокович и Леброн Джеймд и други.

Медицинският щаб на Бъфало от НФЛ също получи награда, след като спаси получилия инфаркт на терена Дамар Хамлин. Сейфтито на Билс се възстанови напълно и ще тренира със съотборниците си за новия сезон, започващ през септември.