Наградиха Александра Костова заради филма за Петя Дубарова

"Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов спечели отличието "Най-добър"

Новини
13:51 - 09 Юли 2023
3431
Наградиха Александра Костова заради филма за Петя Дубарова

Филмът „Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов спечели наградата за Най-добър филм на второто издание на Свети Влас Филм Фест, а Александра Костова, която се превъплъти в Петя Дубарова, бе отличена за най-добра актриса. Това стана на официална церемония в амфитеатър „Арена“ в курортния град.

Статуетката приеха актьорите от филма Владислав Стоименов и Васил Илиев, а тя им бе връчена от изпълнителния директор на Национален филмов център Петър Тодоров.

Филмът се очерта като безспорен фаворит на фестивала и спечели в пет от общо седем категории. Останалите статуетки отидоха за най-добър режисьор за Валери Йорданов, за операторско майсторство за Борис Славков, за поддържаща мъжка роля за Захари Бахаров и главна мъжка роля. Журито беше категорично, че наградата за главна мъжка роля отива равностойно и при двамата млади актьори от филма Владислав Стоименов и Васил Илиев за впечатляващия им и силен актьорски тандем, за майсторската работа с детайла и прецизната работа върху изграждането на характерите.

Журито определи Александра Костова като най-добра актриса за ролята си на Петя от „Петя на моята Петя“. Тя спечели техните професионални оценки за искрената сърдечност, с която разкрива образа на съвременния млад човек, който търси идентичност чрез поезията на Петя Дубарова. Наградата от нейно име прие продуцентът на лентата Николай Урумов, а тя му бе връчена от заместник-кмета по култура, туризъм и спорт на Община Бургас Диана Саватева.

„Като че ли стана традиция Община Бургас да домакинства заснемането на български филми, превърнали се в хитови заглавия. Надяваме се това да се вижда, да се популяризира, за да ни последват и други общини“, коментира Диана Саватева.

Три от селектираните заглавия в рамките на фестивала, са реализирани с финансовата и логистична подкрепа на Община Бургас.

За поддържаща женска роля призът отиде при Александра Сърчаджиева за филма „Изкуството да падаш“ за блестящата й интерпретация на женския образ в травмиращата постсоциалистическа действителност по времето на прехода в България.

Закриващата вечер от фестивала продължи с прожекция на филма „Голата истина за група Жигули“, който беше представен от режисьора Виктор Божинов.

„За мен е изключителна чест, че филмът две години по-късно все още може да бъде гледан в кино. Безкрайно съм благодарен на Община Бургас, защото тя има много сериозно участие в създаването му. Благодаря и на домакините, с които имам особени спомени, впечатления и емоции покрай заснемането на сериала „Под прикрие“. Надявам се, че ще се забавлявате и ще видите история за едни остарели момчета, които се занимават с музика и знаят къде искат да стигнат“, коментира Божинов.

В рамките на фестивала бяха показани едни от най-касовите и награждавани български филми за 2022 г. с огромен зрителски интерес.