Най-добрата дата: Президентът насрочва нови избори на 13 октомври?

Румен Радев ще връчи третия мандат в началото на август

Новини
15:00 - 10 Юли 2024
6509
Най-добрата дата: Президентът насрочва нови избори на 13 октомври?

Въпреки „ходенето по мъките” за съставяне на редовно правителство, е ясно, че отиваме на избори наесен. Макар че президентът още не е връчил втория мандат на втората на вота политическа сила - ДПС, това вероятно ще се случи до седмица-десетина дни. По груби изчисления, пъзелът се сглобява така - президентът Радев най-вероятно ще насрочи изборите на 13 октомври, или във втората неделя от месеца.

За първи път държавният глава бави топката и изневерява на бързината си, като все още не е определил дата за следващите по списък. Въпреки че ГЕРБ получиха мандата светкавично – още на 1 юли, навръх Джулая, все още няма точен ден, в който ДПС да отидат на „Дондуков”2.

Принципно, президентът няма ограничен срок между връчването на мандатите, така че би могъл да бави колкото реши и втория, и третия мандат. 

Но Радев вече даде аргумент – при нови избори и вече раздадени папки, не бива да се случва така, че партийната кампания да тече през август, когато хората масово са в лятна ваканция и действията на политиците са далеч от интереса им. Проф. Михаил Константинов обясни пред Lupa.bg, че кампанията едва ли ще започне около 6 септември - Съединението, когато има официални неработни дни, така че стартът се очаква след това. 

Затова и президентът ще забави бързото темпо, което демонстрираше в последната година.

Това означава, че ако ДПС получат мандат до 10-ина дни и го върнат бързо, или пък в същия ден, фаворитът за третия мандат ще вземе папката в края на юли, или в първите дни на август.

Така ще бъде изпълнен срокът, който предписва Конституцията – да има 2 месеца от връчването на последния мандат до следващи избори. Парламентът, след промените в Конституцията няма да се разпуска до новия вот, така че този детайл в случая няма значение.  

Ако нещата се развият по този сценарий, кампанията ще остане за средата на септември, а изборите малко преди средата на октомври и пъзелът се нарежда.

„Президентът в никакъв случай не би си позволил да насрочи изборна дата през септември, в който има празници и хората пътуват. Особено при ниската избирателна активност, която е вече критична за политиците.”, коментираха депутати.

Затова новият вот се задава през активния октомври, когато сезонът за почивки окончателно е приключил и всички избиратели са на линия.