Най-големите голмайстори на еврофинали

Кристиано Роналдо оглявява класацията

Спорт
20:40 - 12 Март 2024
3179
Най-големите голмайстори на еврофинали

Три месеца и половина ни делят от началото на най-голямото спортно събитие в Европа тази година, което ще определи новия футболен крал на континента. Редица звезди ще вземат участие в надпреварата в Германия, в това число Килиан Мбапе, Хари Кейн и Кристиано Роналдо, които се очаква да бъдат въвлечени в битката за "Златната обувка".

Роналдо вече има богата визитна картичка що се касае за шампионати на Европа. Именитият португалец се окичи със златен медал през 2016-а, а освен това е първи в класацията за най-много отбелязани голове в турнира за всички времена.

В следващите редове ще отдадем заслуженото на гения на CR7 и останалите водещи голмайстори на еврофинали.

Кристиано Роналдо - 14 гола

Роналдо е на върха в престижната класация с 14 точни изстрела в 25 изиграни мача в турнира. Той наниза три гола по време на рейда на Португалия до континенталния връх преди осем години.

Бившият голаджия на Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид издържа само 24 минути във финала срещу Франция тогава преди да бъде заменен заради контузия, но остана край тъчлинията до края на двубоя, подканвайки съотборниците си да не спират да се борят.

Кристиано прибра "Златната обувка" на предишното Европейско, провело се през лятото на 2021 г., поразявайки целта пет пъти. Въпреки че вече е на 39, петкратният носител на "Златната топка" не само се очаква да бъде в състава на Роберто Мартинес за финалите в Германия, но да бъде и ключова фигура в него.

Мишел Платини - 9 гола

Платини е подгласник на Роналдо в подреждането с девет гола, отбелязани в само пет мача на еврофинали. Той участва на едно единствено Европейско в кариерата си, това на родна земя във Франция през 1984 г.

Легендарният нападател държи рекорда за най-много голове в рамките на един турнир. Той е и най-ефективният играч в историята на надпреварата с 1.8 вкарани гола средно на мач.

Платини предвожда "петлите" с капитанската лента в турнира през 1984-а, като забива победния гол в 1/2-финала срещу Португалия, както и първото попадение в мача за титлата срещу Испания.

Антоан Гризман - 7 гола

Гризман може да се похвали със седем отбелязани гола в 11 мача на две европейски. Той изригва с шест точни попадения на турнира през 2016-а преди да трябва да преглътне поражението от португалците във финала насред Париж.

Асът на Атлетико Мадрид все пак си тръгва от шампионата на Европа с индивидуалния приз за Играч на турнира. Той не успя да повтори геройствата си на миналото Европейско, когато се разписа само веднъж и то при изненадващата загуба от Швейцария в 1/8-финалите.

Алан Шиърър - 7 гола

Шиърър също има седем гола на личната си сметка на еврофинали, постигнати в девет изиграни мача за Англия. Той не успява да порази целта на дебютното си участие в турнира през 1992 г., но на следващото четири години по-късно грабва голмайсторския приз с пет точни изстрела.

Легендата на Нюкасъл увеличава головата си сметка в надпреварата с нови две попадения през 2000 г., когато "трите лъва" отпадат още в груповата фаза.

Шиърър, който се преквалифицира в ТВ коментатор след края на спортната си кариера, се очаква да радва феновете в Англия с компетентните си анализи по време на предстоящите финали в Германия.

Плеяда от звезди имат по шест гола

Куп големи имена си разделят следващата позиция в класацията с по шест отбелязани гола на еврофинали. Това са Тиери Анри, Златан Ибрахимович, Уейн Рууни, Рууд ван Нистелрой, Патрик Клуйверт, Ромелу Лукаку, Алваро Мората и Нуно Гомеш.