Най-големите победи на европейските първенства

Родните национали присъстват в класацията, но с негативен резултат

Футбол
17:30 - 20 Март 2024
2462
Най-големите победи на европейските първенства

Конкуренцията на шампионатите на Европа винаги е жестока, а мачовете в турнира обикновено са много оспорвани и непредвидими. Разбира се, това правило си има своите изключения и историята помни случаи на пълна доминация на един отбор над друг в срещи от надпреварата.

Пет тима са записвали победи с пет гола разлика на европейско, като две от тях датират от един от същи ден. Испания е последният отбор, който се поздравява с подобен разгром, а България е част от класацията, но в ролята на губещ.

В следващите редове Ви представяме победите с най-голяма голова разлика в историята на европейските финали.

1984 групова фаза: Франция - Белгия 5:0

Домакинът на Европейското през 1984 г. Франция започва похода си в турнира с минимална победа над Дания с 1:0. В следващия си мач обаче "петлите" са неудържими и разбиват на "пух и прах" съседите си от Белгия след шоу на своя талисман Мишел Платини.

Платини открива резултата още в четвъртата минута, а през второто полувреме се разписва още два пъти. Звездният стрелец забива хеттрик и в следващия мач на своите и завършва турнира с девет гола, рекорд, неподобрен и до ден днешен.

1984 групова фаза: Дания - Югославия 5:0

В същия ден, в който Франция сразява Белгия, Дания пише "петица" на Югославия в Лион. Мачът започва зле за състава от Балканите, който изостава с два гола още след първите 16 минути.

"Плавите" не успяват да намалят пасива си, но и не допускат ново попадение до 69-ата минута, когато Франк Арнесен поразява целта за втори път. "Червения динамит" довършва съперника с още две попадения в последните осем минути.

2000 1/4-финали: Нидерландия - Югославия 6:1

Тимът на Югославия попада за втори път в класацията и отново в ролята на "боксова круша". Балканците не намират отговор на великолепната игра на Нидерландия в 1/4-финалите през 2000 г. и въпреки че огорчават веднъж вратаря на съперника, вадят цели шест пъти кълбото от собствената си мрежа.

"Лалетата" са единственият отбор с шест отбелязани гола в един мач от еврофинали. Три от тях са дело на Патрик Клуйверт, който е в разцвета на силите си в този момент, а други два отбелязва Марк Овермарс.

2004 групова фаза: Швеция - България 5:0

Достигаме и до един доста неприятен спомен за родните национали от участията им на шампионати на "Стария континент". "Трикольорите" така и не успяват да се противопоставят на Швеция в двубоя им от група С в Лисабон през лятото на 2004 г. и инкасират срамно поражение с 0:5.

Хенрик Ларсон, който възобновява кариерата си, за да участва на турнира в Португалия, ни наказва на два пъти в този мач. Целта поразява и друго голямо име на "тре кунур"- Златан Ибрахимович, който се разписва от дузпа.

2020 групова фаза: Испания - Словакия 5:0

Испания е под напрежение преди финалния си мач от груповата фаза на проведеното година по-късно от предвиденото последно Европейско, след като възпитаниците на Луис Енрике записват ремита в първите си две срещи от потока. Иберийците обаче се отпушват срещу Словакия в Севиля и правят "черен" живота на вратаря на съперника Мартин Дубравка.

Дубравка отклонява топката в собствената си врата при първото попадение на "Ла Роха", а последното също е след автогол, този път на Юрай Куцка. Другите три попадения за победителите са дело на Аймерик Лапорт, Пабло Сарабия и Феран Торес.