Най-големите победи във Висшата лига

Защитникът на Саутхемптън Ян Беднарек е единственият, който записва уникален хеттрик - автогол, дузпа и червен картон

Спорт
20:30 - 06 Октомври 2023
4398
Най-големите победи във Висшата лига

Манчестър Юнайтед е отговорен за две от четирите най-големи победи в историята на Висшата лига, след като постигна първата и третата от деветте победи в разстояние на 26 години. След победата на Нюкасъл с 8:0 в Шефилд Юнайтед преглеждаме учебниците по история и се впускаме в данните, като разглеждаме разгромните победи с осем и девет гола в историята на Висшата лига в хронологичен ред.

Манчестър Юнайтед - Ипсуич 9:0 - 4 март 1995 г.

През март 1995 г. намиращия се на втора позиция Манчестър Юнайтед приема на "Олд Трафорд" предпоследния в класирането Ипсуич след шокиращото поражение с 0:1 от Евертън на "Гудисън Парк" седмица по-рано. Юнайтед беше без талисмана си Ерик Кантона, който е наказан. Преди това французинът беше отбелязал 18 гола в 21 участия във Висшата лига, а Юнайтед получи допълнителен удар, когато най-добрият им голмайстор Андрей Канчелскис (13 гола) подаде молба за трансфер в навечерието на този мач. Сър Алекс Фъргюсън е принуден да използва намиращия се извън форма Марк Хюз, който преди мача е отбелязал само пет гола в 22 участия в лигата през 1994-95 г., като си партнира с новодошлия Анди Коул.

Последният беше вкарал само два гола в шестте си участия в лигата за Юнайтед след шокиращото си преминаване от Нюкасъл за рекордната тогава сума от 6 млн. паунда. Заедно с престоя си при "свраките" Коул е отбелязал два пъти в 12 мача от Висшата лига и в този мач върху него е оказано напрежение да вкарва голове в отсъствието на Кантона. Той направи точно това, демонстрирайки голмайсторските си умения, отбелязвайки пет попадения. Рой Кийн, Хюз (два) и Пол Инс завършиха разгрома.

Ипсуич Таун, който по-рано през сезона бе победил Юнайтед с 3:2 на "Портман Роуд", изживя труден следобед, а Коул стана първият играч, вкарал пет гола в мач от английската висша лига от 29 октомври 1983 г., когато Иън Ръш и Тони Уудкок успяха да го направят в един и същи ден.

Помислете си за вратаря Крейг Форест, който допусна девет попадения този следобед, а след това допусна още седем при поражението с 1:7 от Юнайтед на "Олд Трафорд" за Уест Хем през април 2000 г. Петер Шмайхел - на вратата на Юнайтед в деня на разгрома с 9:0 - допусна само един гол на "Олд Трафорд" през целия сезон в 17-те си участия във Висшата лига, като попадението падна в последния му мач там през 1994-95 г. Саймън Чарлтън от Саутхемптън развали безупречния рекорд само 85 минути преди края на домакинския мач на Юнайтед.

Стартовата единадесеторка на "трактористите" в този ден беше на средна възраст 30 години и 58 дни - един от двата случая в историята на Висшата лига, когато те са посочвали отбор със средна възраст над 30 години. Опитът им не се отплати срещу развихрилия се Юнайтед.

Това поражение със сигурност накърни увереността на Ипсуич и те спечелиха само четири точки от останалите си 11 мача, след което завършиха на дъното на лигата и на 18 точки от спасителния бряг. След тази победа Манчестър Юнайтед натрупа преднина пред Блекбърн Роувърс, като в края на сезон 1994-95 г. намали разликата от три точки до само една, но това не беше достатъчно, за да попречи на Роувърс да спечели първата си титла от 81 години насам.

Нюкасъл - Шефилд Уензди 8:0 - 19 септември 1999 г.

В неделя, 19 септември 1999 г., на "Сейнт Джеймсис Парк" сякаш нещо трябваше да се случи. И Нюкасъл, и Шефилд Уензди бяха започнали сезона ужасно, като спечелиха по една точка, а "кукумявките" се намираха в горната част на таблицата, под "свраките" само по голова разлика.

Това беше първият домакински мач на покойния велик Боби Робсън начело на Нюкасъл, който пое ръководството две седмици по-рано и загуби с един гол в първия си мач при гостуването на Челси. Три дни преди този мач Робсън помага на Нюкасъл да спечели първата си победа в състезанието за сезон 1999-2000 г. с 2:0 като гост срещу ЦСКА в София в турнира за Купата на УЕФА и това се оказва трамплинът, от който се нуждае, за да постигне първата си победа в лигата през кампанията.

В предишния си домакински мач от Висшата лига Нюкасъл губи с 1:2 от местния си съперник Съндърланд под проливен дъжд. Това беше поражение, което сложи край на едногодишното управление на Рууд Гулит в клуба. Поражението беше достатъчно лошо, но оставянето на звездата Алън Шиърър на пейката за дербито на Тайн нямаше да завърши добре за нидерландския шеф.

Шиърър вкара само 15 пъти в 32 мача във Висшата лига при Гулит, но в този единствен мач при Робсън постигна 33% от този резултат, като вкара пет гола за първи и единствен път в кариерата си в 441 мача във Висшата лига. Водещият голмайстор в историята на Премиършип е отбелязал общо 11 хеттрика в състезанието, но това е единственият от тях, който е вкаран изцяло през първото полувреме на мача, тъй като той имаше възможност да прибере топката у дома след само 42 минути.

Вкарването на хеттрик през първото полувреме е нещо, което Шиърър прави през септември 1999 г. Само 15 дни по-рано той вкарва три гола в рамките на първите 34 минути от победата на Англия над Люксембург с 6:0 на "Уембли" - това му се случва само още веднъж в кариерата, при победата над Байер Леверкузен в Шампионската лига през февруари 2003 г.

Нюкасъл се подобрява драстично и завършва кампанията на 11-а позиция, а Шиърър вкарва 23 гола във Висшата лига - само Кевин Филипс отбелязва повече през 1999-00 г. (30). В края на сезона Шефилд Уензди прекрати деветгодишния си престой във Висшата лига и с 23 поражения претърпя най-лошия си сезон в елита от 1969-70 г. (25 загуби). Оттогава те не са се завръщали във най-висшия английски ешелон.

Тотнъм - Уигън 9:1 - 22 ноември 2009 г.

Трябваше да чакаме цели 10 години за следващата победа във Висшата лига с осем или повече гола, но след това Уигън Атлетик ни разглези с две в рамките на шест месеца.

Първият от тях беше капитулация през второто полувреме на "Уайт Харт Лейн" в един неделен следобед през ноември 2009 г. 50 минути след началото на мача "шпорите" водеха с 1:0, а Уигън вероятно си мислеха, че с малко късмет могат да си тръгнат от Северен Лондон с точка. Джърмейн Дефоу сложи край на това с попадение в 51-ата минута, а след това в следващите 36 минути вкара още четири гола, за да изстреля "шпорите" към изумителна победа с 9:1.

Тотнъм все още е единственият отбор в историята на Висшата лига, вкарал повече от шест гола в едно полувреме, а Дефоу е единственият играч в състезанието, вкарал пет пъти в едно полувреме. Вратарят на Уигън Крис Къркланд спаси и двата удара на Дефо през първото полувреме, но нямаше такъв късмет през втория период, като дребничкият нападател реализира всичките си пет удара към вратата.

Партньорството между Питър Крауч и Джърмейн Дефоу проработи добре за "шпорите" в този ден. Общо в историята на Висшата лига двойката е прекарала на терена общо 3786 минути заедно в периодите си в Портсмут и Тотнъм. За това време те отбелязаха общо 44 гола (27 гола за Дефоу, 17 за Крауч) - продуктивно съотношение от гол на всеки 86 минути.

В края на сезона тази победа помогна на "шпорите" да си осигурят четвърта позиция и място в квалификациите на Шампионската лига за сметка на Манчестър Сити. В следващите девет мача от Висшата лига те може и да са отбелязали само един гол повече (10), отколкото в този следобед на "Уайт Харт Лейн", но тази победа накара хората да се отнасят по-предпазливо към потенциала, който имаше атаката на лондончани под ръководството на Хари Редкнап.

Челси - Уигън 8:0 - 9 май 2010 г.

Сякаш за феновете на Уигън не беше достатъчен един сезон с осем гола в Лондон, само шест месеца по-късно отборът на Роберто Мартинес показа още една изумително неумела защита, този път при разгромната загуба с 0:8 от Челси.

"Сините" бяха спечелили последното си домакинство със 7:0 срещу Стоук Сити през април, а през предходния месец се бяха радвали на победа със 7:1 на "Стамфорд Бридж" срещу Астън Вила, така че това беше зловещо пътуване за отбора на Уигън, който вече беше допуснал 47 гола в предишните си 18 гостувания в лигата през 2009-2010 г.

За категоричната победа допринесе хеттрикът на Дидие Дрогба в рамките на 17 минути през второто полувреме, а на Уигън допълнително бяха затруднени и от факта, че останаха с 10 души след отстраняването на Гари Колдуел след половин час. Тези три гола помогнаха на Дрогба да достигне най-добрите 29 попадения в кариерата си през 2009-2010 г. и да спечели "Златната обувка" на Висшата лига, изпреварвайки Уейн Рууни (26), докато съотборникът му Франк Лампард направи две асистенции и завърши сезона с 14 гола в лигата.

И двамата играчи допринесоха за общо 103 попадения във Висшата лига за Челси през 2009-2010 г. - по онова време това е най-големият брой голове, отбелязани от един отбор в сезон на висшата английска лига след Тотнъм през 1962-63 г. (111). Оттогава този рекорд е подобрен в ерата на Премиършип от Манчестър Сити и техните невероятни 106 гола през 100-точковия им сезон 2017-18.

Тази победа подпечата титлата във Висшата лига за отбора на Челси на Карло Анчелоти, който имаше преднина от един пункт пред Манчестър Юнайтед в последната неделя на състезанието. Знаейки, че победата в този мач ще им донесе общо трета титла във Висшата лига, "сините" завършиха сезона си със стил.

Удивително е, че от деветте победи с разлика от осем или повече гола в историята на Висшата лига това е единствената победа на отбор, който е спечелил титлата през същия сезон. С успеха си с 8:0 те подпечатаха и най-голямата разлика в своята история в лигата.

Челси - Астън Вила 8:0 - 23 декември 2012 г.

Една победа с 8:0 не беше достатъчна за Челси, така че те трябваше да повторят подвига. Този път жертва стана Астън Вила, като домакините подариха на своите фенове ранен коледен подарък, който да отнесат със себе си от "Стамфорд Бридж".

Вила пътува до Лондон в серия от пет поредни мача без загуба във Висшата лига и е окуражен от блестящата победа с 3:1 на "Анфийлд роуд" срещу Ливърпул само седмица по-рано. Отборът на Пол Ламбърт обаче скоро щеше да се върне на земята с гръм и трясък, тъй като се изправи срещу Челси, който беше в настроение за голове.

Новият шеф Рафа Бенитес бе поел поста само месец по-рано след уволнението на Роберто Ди Матео и бе започнал да стабилизира кораба на Челси, като в първите си четири мача в лигата бе допуснал само едно поражение, когато Вила бе на посещение в предколедния ден.

Фернандо Торес се радваше на блестящ месец под ръководството на испанския си колега, като отбеляза шест попадения в пет мача през декември. В този двубой той трябваше да даде началото на разгрома с гол в третата минута, а след това попаденията бяха дело на Давид Луис, Бранислав Иванович, Франк Лампард, Оскар, Еден Азар и Рамирес. Седем различни играчи на Челси отбелязаха, като по този начин "сините" поставиха рекорд във Висшата лига за най-голям брой футболисти от един отбор, отбелязали гол в един мач - рекорд, който можеше да бъде удължен, ако Лукас Пиазон беше реализирал късна дузпа за единственото си попадение в единственото си участие във Висшата лига.

За Астън Вила това беше (и си остава) рекордно поражение за всички времена. Само в един друг двубой те са допуснали осем гола: поражението с 1:8 от Блекбърн Роувърс в турнира за Купата на Англия през 1888-89 г.

Челси изравни най-голямата си победа в историята за първенството, като двата им успеха с по 8:0 бяха само в разстояние на 959 дни - те не са успявали да повторят това оттогава или през 105-те си години преди първия успех с осем попадения над Уигън през 2010 г.

Саутхемптън - Съндърланд 8:0 - 18 октомври 2014 г.

Преди този мач мениджърът на Саутхемптън Роналд Куман заяви на пресконференцията си преди мача, че "ще бъде трудно, защото Съндърланд са силен съперник с добра защита и организация". Това се оказа само малко невярно, тъй като Съндърланд бяха съсипани на стадион "Сейнт Мери".

Зрелищният автогол на Сантяго Вергини в 12-ата минута даде тон на един комичен следобед, тъй като Съндърланд щеше да допусне още седем пъти топката, като си отбеляза три автогола - Лиъм Бридкут и Патрик ван Аанхолт се записаха добавиха към попадението на Вергини, за да може Съндърланд да изравни собствения си антирекорд във Висшата лига от три автогола в един мач, поставен през февруари 2003 г. срещу Чарлтън.

Нито един друг клуб не си е вкарвал три автогола в един мач от Висшата лига, но Съндърланд го направи два пъти.

Това беше четвъртото поражение на "черните котки" с осем или повече гола разлика в историята на английската Висша лига след пораженията срещу Шефилд Уензди през 1911 г., Уест Хем през 1968 г. и Уотфорд през 1982 г. Единственият клуб, който е губил повече по този начин, е Бирмингам с пет такива поражения.

След този мач Саутхемптън заемаше трето място в таблицата след осем мача и въпреки че в съботния следобед показаха колко силни са в атака. 15% от целия им брой голове през сезон 2014-2015 г. във Висшата лига бяха отбелязани в този мач, но защитата им се представи на ниво - само 33 допуснати гола през целия сезон, като само шампионът Челси допусна по-малко (32), тъй като "светците" завършиха на приличното седмо място.

Манчестър Сити - Уотфорд 8:0 - 21 септември 2019 г.

Може би е изненадващо, че Ман Сити фигурира в този списък само веднъж. Всъщност, дълго време те се доближаваха до списъка само чрез поражение, след като през май 2008 г. бяха загубили с 1:8 от Мидълзбро.

Уотфорд пътува, за да се изправи срещу действащите шампиони на Висшата лига в шестия си мач от кампанията 2019-20, но с втория си мениджър за сезона.

Кике Санчес Флорес се бе завърнал за втори път след уволнението на Хави Грасия само две седмици по-рано. Грасия бе лишен от възможността да си отмъсти за разгрома с 0:6 на финала за Купата на Англия през 2019 г. от страна на Сити само няколко месеца по-рано, но за играчите на "стършелите" това бе обичайната работа срещу гигантите от Висшата лига, тъй като те претърпяха поредната си капитулация.

Предишните си седем срещи с Уотфорд бяхме свидетели как Сити превъзхождаше "жълто-червените" с 31:3, и тимът на Пеп Гуардиола не е имал проблем с добавянето на още осем попадения в Манчестър.

Само след 18 минути Сити водеше с 5:0 - най-бързата преднина от пет гола във Висшата лига досега. В сравнение със средно по един допуснат гол на всеки три минути и половина, последните 72 минути бяха успешни за Уотфорд, който се пропука "само" още три пъти.

Сити постигна най-голямата си победа в историята на Висшата лига, докато това беше най-тежкото поражение на Уотфорд в английската футболна лига и едва третият случай, в който те допускат осем гола в мач от Футболната лига след пораженията с 1:8 срещу Абърдеър Атлетик през януари 1926 г. и Кристъл Палас през септември 1959 г.

Този път Флорес издържа 84 дни в Уотфорд и е един от рекордните трима мениджъри, които бяха уволнени от клуба през 2019-20 г., заедно с Грасия и Найджъл Пиърсън. Неговият случай вероятно беше най-заслуженият, след като спечели само един мач и седем точки в 10 мача. Нито един от тях обаче не успя да предотврати изпадането на Уотфорд.

Саутхемптън - Лестър Сити 0:9 - 25 октомври 2019 г.

В навечерието на октомври 2019 г. Лестър никога не беше печелил мач от Висшата лига в петък, като в седемте си мача имаше пет поражения. Всъщност, те бяха изиграли повече мачове в този ден от седмицата, без да спечелят, от който и да е друг отбор в историята на състезанието. Бяха на път да сложат край на тази серия със стил.

Само в три мача в историята на Висшата лига един отбор е имал двама футболисти с хеттрик в един и същ мач. Робер Пирес и Джърмейн Пенант вкараха по три за Арсенал при победата им с 6:1 над Саутхемптън през май 2003 г., а през 2019 г. същата съдба отново сполетя "светците" - при това поражение с 0:9 от Лестър. Ерлинг Холанд и Фил Фоудън реализираха двата си хеттрика при победата на Манчестър Сити с 6:3 над Ман Юнайтед през октомври 2022 г.

Този път Джейми Варди и Айозе Перес отбелязаха хеттрик по време на победата на стадион "Сейнт Мери" - най-Висша лига. Хеттрикът на Перес означаваше, че той вкарва три пъти в последователни участия в Премиършип срещу Саутхемптън, след като шест месеца по-рано го направи и за Нюкасъл Юнайтед. По този начин той стана първият играч, който прави това в две поредни участия във Висшата лига срещу един съперник след Луис Суарес срещу Норич Сити през септември 2012 г.

Подобно на победата на Манчестър Сити с 8:0 над Уотфорд месец по-рано, и в този мач Лестър водеше с 5:0 на полувремето. Това беше 91-ият мач от сезон 2019-20 г. и вече два пъти през кампанията се беше случвало отбор да води с 5:0 на полувремето - нещо, което се беше случвало само два пъти в 10 506 мача през първите 27 сезона на Висшата лига преди това.

Една утеха за боса на Саутхемптън Ралф Хазенхютъл е, че със сигурност не може да се получи толкова лошо за него и отбора му отново. Може ли?

Манчестър Юнайтед - Саутхемптън 9:0 - 2 февруари 2021 г.

Така стигаме до втората поява на Манчестър Юнайтед в този списък. Сякаш едно унижение с 0:9 не беше достатъчно за Саутхемптън и Ралф Хазенхютъл, те преживяха повторен кошмар само 15 месеца след разгромната загуба от Лестър.

"Олд Трафорд" стана свидетел на втория резултат 9:0 в историята на Висшата лига, но този път Юнайтед беше силно подпомогнат от червения картон на Александър Янкевич само минута и 22 секунди след началото на мача. Той не успя да осъществи нито едно докосване на топката преди фаула си срещу Скот Мактоминей.

Седем различни футболисти на Юнайтед вкараха гол, с което се изравниха с Челси за най-много различни голмайстори в един мач от Висшата лига, като "сините" успяха да сторят това срещу Астън Вила през декември 2012 г.

Другият играч, който вкара гол за отбора на Оле Гунар Солскяер, беше защитникът на Саутхемптън Ян Беднарек. По-късно той завърши уникален хеттрик в мача - с извършена дузпа и червен картон (който по-късно беше отменен), като стана първият играч в историята на Висшата лига, който прави и трите неща в един мач.

Ако включим и автогола на Беднарек, тогава за първи път в клубната история на Юнайтед осем различни играчи отбелязват гол за тях в мач, с което изпреварват седемте при победата с 10:1 над Уулвърхемптън Уондърърс през 1892 г.

Саутхемптън влезе в мача от 11-та позиция и стана най-високопоставеният отбор, която претърпява такова поражение в надпреварата. Помислете за техния полузащитник Джеймс Уорд-Проуз, който беше единственият състезател, играл през цялото време на двете поражения с 0:9 в разстояние на 15 месеца.

Ливърпул - Борнемут 9:0 - 27 август 2022 г.

След като спечели само две точки от първите си три мача през сезон 2022-23 във Висшата лига, Ливърпул знае, че се нуждае от положителен резултат в четвъртия си двубой от кампанията срещу Борнемут. Победата с 9:0 със сигурност изпрати положителни вибрации сред феновете им.

Момчетата на Юрген Клоп вкараха девет гола в един мач от Висшата лига за първи път от септември 1989 г. насам срещу Кристъл Палас (9:0). Всъщност, тази победа е още една тяхна с най-голяма разлика в историята на лигата (също 9:0 срещу Кристъл Палас през 1989 г. и 10:1 срещу Родъръм през 1896 г.).

Знаците за Борнемут бяха зловещи още след първите 45 минути. На полувремето резултатът беше 0:5, което означаваше, че "червените" са вкарали пет гола в едно полувреме на мач от елита за първи път от октомври 1927 г. срещу Портсмут.

Роберто Фирмино от Ливърпул изживя един забавен следобед на "Анфийлд роуд". Бразилецът вкара два гола и асистира за още три при разгрома, с което стана едва третият играч на Ливърпул, който има пръст в пет гола във Висшата лига в един мач, след Мохамед Салах срещу Уотфорд през март 2018 г. и Луис Суарес срещу Норич през декември 2013 г.

Още добри новини за "червените" донесоха головете на Харви Елиът и Фабио Карвальо (и двамата на 19 години), което означава, че за първи път в историята на Ливърпул двама различни тийнейджъри вкараха в един и същи мач от Висшата лига.

Шефилд Юнайтед - Нюкасъл 0:8 - 24 септември 2023 г.

Забавното при този резултат е колко неочакван беше той 20 минути след началото на мача. Нюкасъл вече беше загубил Харви Барнс заради контузия, а Шефилд Юнайтед имаше четири от първите пет шанса в мача. Домакините изглеждаха доста добре. След това се развихри адът.

Осем различни играчи - Шон Лонгстаф, Дан Бърн, Свен Ботман, Калъм Уилсън, Антъни Гордън, Мигел Алмирон, Бруно Гимараеш и Александър Айзък - влязоха в действие, с което счупиха рекорда за най-много различни голмайстори за един отбор в един мач от Висшата лига. Това е само един гол по-малко от рекорда за един от двата отбора в един мач от Висшата лига, поставен от деветте голмайстори при победата на Арсенал с 5:4 над Тотнъм през ноември 2004 г.

Това е най-голямият успех на Нюкасъл във Висшата лига заедно с гореспоменатия погром над съгражданите на Юнайтед от Шефилд - Уензди, както и най-голямата им победа като гост и втората най-голяма като гост на отбор в ерата на Висшата лига.