Най-големият договор в историята!

Джейлън Браун ще получи 300 млн. долара в Бостън Селтикс

Спорт
14:56 - 09 Август 2023
3639
Най-големият договор в историята!

Джейлън Браун е на 26 години, а предстоящият сезон в НБА ще бъде под номер 8 за него. Браун е бил два пъти участник в мача All Star, което със сигурност говори добре за него, но не го прави част от мегазвездите. Два пъти е част от Отбора на сезона – през втората му и през миналата година. Браун е и една от причините Бостън Селтикс да е един от най-добрите отбори в НБА през последните пет години.

Някои минуси в играта му, обаче повлияха за лошия край на последните две плейофни пътувания на неговия отбор. Боравенето с топката, граденето на играта и нейното четене не са от най-силните му качества. През последните две години Селтикс загубиха финалите от Голдън Стейт Уориърс и Маями Хийт.

През миналия сезон Браун отбеляза средно 26,6 точки и почти 7 борби. Работата, която върши той освобождава Джейсън Тейтъм от отговорност и дава възможност на крилото да разгърне потенциала си. Браун, обаче не е от най-добрите играчи в НБА, според различни класации той не попада дори в топ 20. The Ringer го постави на 22 място, зад Бам Адебайо, Домантас Сабонис, Джа Морант и други.

Браун дори не е най-добрият в отбора си, където безсъмнение това е Джейсън Тейтъм. Това, обаче не му попречи да попадне в заглавията, защото подписа исторически договор с Бостън, първият над 300 милиона в НБА. 26-годишният гард преподписа за 5 години, за които трябва да получи 304 милиона долара. Договора влиза в сила през сезон 2024-25, когато Браун трябва да получи 52,4 милиона, още една рекордна сума.

Или поне беше рекордна преди Антъни Дейвис да преподпише с Лос Анджелис Лейкърс за 2+3 години. Договор на стойност 270 милиона долара, като за три години Дейвис трябва да получи 186 милиона, тоест 62 милиона на години – най-високата средна стойност досега.

След като стана дума за цифри, Джуан Хауърд беше първият играч с пълен трицифрен договор. Контракт с Вашингтон Уизърдс, тогава Булетс, на стойност 105 милиона за срокот 7 години. Ако вземем предвид инфлацията, това са около 200 милиона долара днес. А след това бяха нужни 20 години на играч да мине границата от 150 милиона – Майк Конли подписа с Мемфис Гризлис за 5 години и 153 милиона долара. Нито Хауърд, нито Конли обаче са били сред най-добрите на своето време. Само година по-късно беше мината границата и от 200 милиона – Стеф Къри подписа с Голдън Стейт Уориърс през 2017г. за срок от 5 години и 201 милиона долара.

Средната заплата на играчите в лигата е 8 милиона долара, цифра която е породена от интереса към лигата и растежа на печалбата. Телевизионния договор на НБА, който започна през 2016г. и ще приключи през 2025г., е на стойност 24 милиарда долара. Асоциациата следи колко могат да харчат клубовете, като сумата се определя от всичките суми, които те могат да генерират – билети, мърчандайзинг, телевизионни права и т.н.

Увеличението на доходите увеличава и тавана на заплатите, в момента той е 136 милиона, а за сравнение преди 10 години беше 58,6 милиона долара. Това обяснява и защо Джейлън Браун е подписал подобен договор. Той е около 35 % от това, което е предвидено за тавана на заплатите през първия сезон, в който удължаването ще е в сила. 35 % е от тавана е и 101,8 милионния договор на Ръсел Уестбрук с Оклахома през 2018г.

Браун подписа възможно най-дългият договор. В сегашните правила на НБА, договор между играч и клуб не може да бъде за срок по-голям от 6 години. Гардът подписа за 5, но има и още една оставаща година от старото му споразумение със Селтикс.

И все пак не е сигурно, че Браун ще получи 300 милиона долара, дори да изпълни договора си, защото всеки фактор влияе на цифрите по договора. Един от тях е фалита на Diamond Sports, който имаше партньорски договори с различни франчайзи. Очаква се увеличението на доходите да бъде от малко над 5%. При този процент през първата година Браун ще вземе 49,7 милиона, а не 52,4 милиона долара. Сигурно, обаче е присъствието на гарда в състава и през следващия сезон, защото в договора е записано, че Селтикс няма право да го продава до лятото на 2024г.

Убедени, че ще могат да наложат своето мнение и да напуснат клубовете, дори ако имат дългосрочни договри в сила, играчите подписват удължения на договорите си при първа възможност. Дори да не максимизират потенциала на тези договри, те отново ще вземат голяма сума пари. Според правилата на НБА, ако Никола Йокич остане 10 години в лигата, през 2027-28 той ще може да подпише годовор на стойност 400 милиона долара. Такива договори, обаче няма да могат да подписват играчите над 38 години, тогава такива ще бъдат Стеф Къри и Кевин Дюрант.

Голяма остава разликата в заплатите между играчите със супердоговори и останалите. Във Финикс Сънс, например има четирима играчи със супердоговори – Дюрант, Брадли Бийл, Девин Букър и Деандре Айтън, останалите или са с миниламни договори, или с производни на тях. В Голдън Стейт има 5 играча, които взимат над 20 милиона, а нито един техен съотборник не взима повече от 10 милиона долара. В крайна сметка всеки играч се опитва да извлече максимума от сделката, която сключва и това е нещо нормално.