Най-голямата болница в Газа не работи

"Аш Шифа" и "Ал Кудс" съобщиха, че са спрели приема на нови пациенти

Новини
09:58 - 13 Ноември 2023
1922
Най-голямата болница в Газа не работи

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че най-голямата болница в ивицата Газа, "Аш Шифа", не работи.

Това става, докато Израел затяга примката около тази, втората най-голяма "Ал Кудс" и други болници в хода на сухопътната операция срещу "Хамас", тъй като твърди, че там има командни центрове на организацията.

По-рано "Аш Шифа" и "Ал Кудс" съобщиха, че са спрели приема на нови пациенти и предупредиха, че липсата на горива и лекарства може да причинят още смърт, включително на бебета. Според ООН при удари са убити и три медицински сестри в "Аш Шифа".

Израел е съсредоточил усилията си срещу "Хамас" около и в град Газа в северната част на ивицата. Палестински здравни служители говорят и за убити при въздушен удар по Хан Юнис (в южната част), съобщава се и за сражения около бежанския лагер "Аш Шати" по северното крайбрежие.

Ситуацията в болниците поражда разнопосочни твърдения от двете страни. Израел обяви, че е доставил 300 литра гориво в събота вечерта пред входа на "Аш Шифа" и е предложил да евакуира бебета, но "Хамас" блокира инициативите му.

Здравни служители и хора, хванати в капан в болницата, казват пред "Асошиейтед прес", че Израел не помага за евакуацията на бебета, и твърдят, че вече не се подава електричество до кувьозите. В други публикации се споменава и че от два дни не могат да се извършват процедури като хемодиализа (нужна на десетки пациенти).

Според Мухамад Абу Салмия, директор на болницата, съобщенията за отказ да бъде допуснат дизелът са "лъжи и клевета". Неправителствени организации от своя страна твърдят, че няма как да се изведат изведат част от бебетата по начин, който в тези условия няма да застраши здравето им.

По-рано главният хирург на "Аш Шифа" заяви, че предложените от Израел 300 литра гориво могат да стигнат само за около половин час, тъй като болницата използва 24 хил. литра на ден за генераторите си. Дори един генератор да се използва, това все още означава 9-10 хил. литра.

Снощи израелският президент Ицхак Херцог заяви, че Израел не нанася удари по болницата и че всичко в нея работи нормално.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус написа в профила си в Х, че "Аш Шифа" е от три дни без вода и "вече не функционира като болница". Комуникациите с нея обаче вече са възстановени.

Последният генератор е останал без гориво в събота, което е довело до смъртта на три недоносени бебета (от 45) и четирима други пациенти според здравните власти в Газа. Според СЗО други 36 бебета са изложени на риск от смърт.

Над половината от болниците в Газа (20 от 36) вече не работят според ООН, има все по-малко места за ранените. "Синът ми беше ранен и нямаше нито една болница, в която да мога да го закарам, за да му направят шевове", казва за "Ройтерс". Ахмед ал Кахлут, който бяга на юг в съответствие с израелското настояване цивилните да се евакуират, но се страхува, че никъде в Газа не е безопасно.

Три агенции на ООН, една от които е СЗО, междувременно призоваха за спешни международни мерки за спиране на атаките по болниците. Според тях най-малко 137 атаки срещу здравни заведения са регистрирани за 137 дни, като при тях има най-малко 521 смъртни случая и 686 ранени, сред тях 16 убити и 38 ранени медици. "Светът не може мълчаливо да гледа как болниците, които трябва да бъдат сигурни убежища, се превръщат в сцени на смърт, опустошение и отчаяние."

Междувременно Европейският съюз осъди използването от "Хамас" на "болници и цивилни" в ивицата Газа "като живи щитове".

ЕС призова и Израел за "максимална сдържаност", за да защити цивилните в продължаващата война. "Европейският съюз е сериозно обезпокоен от влошаващата се хуманитарна криза в Газа", се казва в изявление на Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз във външната политика и политиката на сигурност.

С влошаването на хуманитарната ситуация в Газа 80 чужденци и няколко ранени палестинци са преминали в Египет при първите евакуации от петък насам според четирима източници на "Ройтерс" в сигурността. Според Полша 18 от тях са нейни граждани.

Най-малко 80 камиона с хуманитарна помощ също са се преместили от Египет в Газа до неделя следобед, казват двама от източниците. Йордания съобщи по-рано, че е пуснала втора партида от въздуха в полева болница.

Палестинци, с които разговаря агенцията, обясняват, че през деня отчаяно се опитват да намерят неща като хляб и вода, а през нощта - да останат живи. Експлозии се чуват непрекъснато, а понякога може да се каже, че са "размяна на огън между израелските сили и бойците на съпротивата" (има се предвид "Хамас").

Според здравните власти в Газа 11 078 души са били убити от въздушни и артилерийски удари от началото на войната след изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел с около 1200 жертви. Около 40% от убитите в ивицата са деца.