Най-голямата строителна фирма у нас фаворит за „Армията“

Спорт
11:20 - 19 Юли 2024
1195
Най-голямата строителна фирма у нас фаворит за „Армията“

Водещата строителна фирма у нас и една от най-големите в Югоизточна Европа – „Главболгарстрой“, почти сигурно ще бъде избрана да построи новия стадион на ЦСКА. Както е известно, демонтажът на „Българска армия“ е към края си, като съвсем скоро компанията „Ростер“, която беше наета да събори съоръжението и да разчисти пространството около него, ще е изравнила със земята целия имот.

Следващата стъпка към сбъдването на мечтата на червена България е обявяването на търг за главен изпълнител на изграждането на съоръжението. Именно „Главболгарстрой“, която работи по множество държавни проекти, е фаворит да го спечели. Разбира се, по реализирането на плана, изготвен от архитектурното бюро „ИПА“, ще работят и много подизпълнители.

Както е известно, целият процес се ръководи от дружеството „Спортни имоти Българска армия“, в което ЦСКА и Спортното министерство участват с равни дялове. Тоест всички решения преминават през одобрение от държавата, което в някаква степен и забавя скоростта, с която се движи проектът. Очаква се фирмата – строител на „Армията“, да бъде обявена до края на август, а самото изграждане на стадиона пък трябва да започне през септември или в началото на октомври спрямо темпото, с което се движат административните процедури, информира „Тема Спорт“.

Според предварителния план строителните дейности ще отнемат около 18 месеца. Проектът предвижда използване на готови конструктивни елементи в съответствие с модерните тенденции за реконструкция на такъв тип обекти. Предвидена е подмяна на съществуващите, негодни за експлоатация конструктивни елементи, с нови такива, предварително изработени извън зоната на парка.