Най-малко 31 загинали след турска атака по кюрдски постове

Сред загинали има и войници на кюрдските сили и сирийски военнослужещи

Новини
20:41 - 20 Ноември 2022
2237
Най-малко 31 загинали след турска атака по кюрдски постове

Най-малко 31 души са загинали, след като Турция нанесе въздушни удари по кюрдски постове в Североизточна Сирия, съобщи ДПА, позовавайки се на Сирийската обсерватория за човешките права. Най-малко 40 души са ранени или се водят като изчезнали. Някои от пострадалите са в много тежко състояние.

Турското министерство на отбраната потвърди тази сутрин, че през нощта Турция е нанесла удари по бази на кюрдски бойци в Северна Сирия и Северен Ирак. Атакувани са били бази на Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара смята за подразделение на ПКК.

Турция държи ПКК и СЗН отговорни за бомбеното нападение в Истанбул миналата неделя, в което загинаха 6 души, а 81 бяха ранени. И двете организации отричат експлозията да е тяхно дело.

Според Сирийската обсерватория за човешките права са нанесени 25 въздушни удара в райони, които са под контрола на СЗН, в околностите на Кобане, Алепо и другаде. Засегнати са и позиции на сирийската армия, твърди неправителствената организация, която документира продължаващата вече 11 години гражданска война в Сирия. Сред загинали има и войници на кюрдските сили, и сирийски военнослужещи, съобщи Обсерваторията.