Най-младите треньори на европейски първенства

Юлиан Нагелсман и Джовани Тедеско оглавяват списъка на Германия 2024

Спорт
20:52 - 05 Юни 2024
3391
Най-младите треньори на европейски първенства

В последните години в треньорския занаят се потвърждава максимата, че младостта не е порок. Отдавна мина времето, в което се смяташе, че на резервната скамейка трябва да седят достолепни мъже с богат опит.

С напредването на технологиите и цялостното развитие на футбола - това се промени. И все повече и повече млади специалисти си извоюват достойно място под слънцето.

Но и в миналото е имало "зелени" наставници, които записват имената си в историята. Спираме се на успехите на някои от тях на европейски първенства.

Най-младият победител - Хосе Вилалонга (Испания)

Вилалонга се издига от отговорник за физическата подготовка до старши треньор на Реал и печели първите две европейски титли за тима от Мадрид.

След създаването на турнира за Купата на европейските шампиони (КЕШ), отборът на Вилалонга излиза победител в двата финала срещу Реймс (4:3, 1956 г.) и Фиорентина (2:0, 1957 г.).

Вилалонга е първият треньор на Реал, който прави исторически дубъл, печелейки титлата в Примера и трофея от КЕШ през 1957-а. Разполага със забележителна генерация, начело с прочутия Алфредо ди Стефано.

По-късно извежда Испания до контиенталния връх след победа над Съветския съюз на финала на Евро 1964. Тогава е на възраст от 44 години и 192 дни и става най-младият треньор, печелил европейската корона.

Най-младият финалист - Константин Бесков (СССР)

Вилалонга може и да е най-младият победител на европейско, но всъщност е по-възрастен от своя колега на финала на Евро 1964.

Треньорът на Съветския съюз тогава - Константин Бесков, е на 43 години и 215 дни, когато извежда Сборная до последната битка.

Най-младият в историята на еврофинали - Сречко Катанец (Словения)

Сречко Катанец извежда Словения до първия голям турнир за страната като независима нация на Евро 2000. Тогава бившият играч на Сампдория е само на 36 години и 333 дни при дебюта на словенците в турнира - равенство 3:3 срещу Сърбия.

Катанец класира Словения и за световното две години по-късно, но се оттегля след разправия със звездата Златко Захович и поражение и в трите мача в групата на шампионата в Япония и Южна Корея.

Най-младият на Евро 2024 - Юлиан Нагелсман (Германия)

Треньорът на домакина Германия Юлиан Нагелсман е на път да стане най-младият наставник в историята на европейските първенство.

Специалистът ще бъде само на 36 години и 327 дни, когато изведе Маншафта за първия мач от групата срещу Шотландия на 14 юни и ще подобри рекорда на Сречко Катанец с шест дни.

Вторият най-млад на Евро 2024 - Доменико Тедеско (Белгия)

Доменико Тедеско беше назначен за треньор на Шалке през 2017 година само на 31 години и оттогава немско-италианският стратег премина през Спартак Москва и РБ Лайпциг.

Тедеско беше избран за селекционер на Белгия през миналата година и ще бъде на 38 години и 279 дни, когато поеме управлението на "червените дяволи" срещу Словакия на 17 юни.

И той, и германецът Юлиан Нагелсман, могат да поставят нови рекорди за най-млад финалист или победител на европейско първенство това лято.

Селекционерът на домакините дълго време бе спряган за завръщане в Байерн Мюнхен, откъдето бе уволнен през пролетта на 2023-та, но в крайна сметка постигна договорка с футболния съюз на страната и преподписа договора си.