Най-младият банков обирджия: Голям трезор загуби досиетата на 70 000 клиенти

През ключалката
15:45 - 17 Юни 2019
22462
Най-младият банков обирджия: Голям трезор загуби досиетата на 70 000 клиенти

Българинът Стефан Чолаков, обявен от списание „Тайм“ за най-младият банков обирджия в света, алармира, че голям наш трезор с клонове в Европа е загубил данните на 70 000 свои клиенти. Скандалната новина съобщи flagman.bg.

„От български офис на банка, която оперира и на територията на други държави в Европа, са изтекли данни за 70 хиляди клиенти. Това са пълни банкови досиета, съдържащи и копия от личните им документи. Харддискът е у мен и ще го предам на националните органи за защита на данните, ще сезирам също Европейския комитет в качеството му на  надзорен орган.

Не коментирам как дискът попадна в ръцете ми. Това е за глоба от 1 млн.лв., а отделно всеки клиент, засегнат от пробива в сигурнстта на банката, може да я съди за обезщетение от 30 хил.лв. Проверил съм документите за тяхната атентичност, те са с логото на банката. Смятам, че трябва да си поемат отговорността".

Това съобщи пред „Флагман” Стефан Чолаков, който работи като консултант по банкова сигурност. Репортер на Lupa.bg установи, че същата информация Стефан Чолаков е споделил и в своя фейсбук профил с призив хората да съдят трезора.

Чолаков е човекът, който бе обявен от сп. „Тайм” за най-младия банков обирджия в света. През 1997 година, едва на 22 години,  успява да подготви схема, с която да получи чрез фалшиви нареждания 181 000 000 лева от столична банка. Впоследствие обаче решава да се предаде, връща парите, престоява около 2 години в ареста, докато върви делото, но не влиза в затвора, тъй като няколко ръководства на банки се застъпват за „гениалния мозък”.

Банкери се обединяват и подписват декларации в негова защита, възползвайки се от съветите му на по-късен етап как да не допускат подобни грешки в работата си. Продължават да го търсят за съвети и днес различни финансови институции.

Стефан Чолаков е баща на четири деца. Средното му образование е по зоотехника, а висшето – по социални дейности. С бърз и комбинативен мозък. Твърди, че най-лесното нещо е да печели пари. Самото действия обаче не го блазни толкова, колкото животът му в услуга на по-слабите.

Има имоти в София, Смолян и край Бургас. Печели от търговия с орехови ядки и ресторантьорство. Подчинил е живота си напоследък изцяло в търсене на доброто. Около него се разшумя отново през 2015 г. с личната му кампания с обществени хладилниците, в които зареждаше за бедните храна, останала от ресторанта. Този патент бе заимстван по-късно от ресторантьори в Индия и Испания.