Най-много катастрофи - между 16 и 20 часа

Ранното стъмване в този период на годината също е фактор за пътнотранспортни произшествия

Новини
13:46 - 26 Ноември 2019
1432
Най-много катастрофи - между 16 и 20 часа

Най-много пътнотранспортни произшествия в страната настъпват в часовия пояс между 16 и 20 часа. Това посочи Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" по време на откриването на Годишните награди за принос в пътната безопасност, предаде News.bg.

Тя припомни, че в този период на годината по-рано се стъмва и видимостта е много по-малка, което често е фактор за катастрофи.

Крумова отчете, че последните два месеца са били много тежки от гледна точка последствията от пътнотранспортните произшествия и призова водачите да тръгват на път отпочинали и винаги да се съобразяват с пътните условия.

По думите ѝ не по-малко важни са и инфраструктурните подобрения. Като пример бе дадена ремонтираната отсечка между Пловдив и Асеновград, на която в пъти са намалели пътните инциденти.

Друг пример, за един от най-тежките участъци в страната по отношение на пътния травматизъм, е Кресненското дефиле. За последните 10 г. на отсечката с дължина от 16 км са станали над 550 тежки инцидента, а основна причина са рискови изпреварвания, поясни Крумова. 

Тя акцентира и на ключовата роля на институциите, които трябва да продължават да работят за подобряване на средата и за повече безопасност на пътя.