Най-сетне добра вест: Японско лекарство лекува Covid-19

Новини
16:01 - 18 Март 2020, Обновена на: 16:09 - 18 Март 2020
9727
Най-сетне добра вест: Японско лекарство лекува Covid-19

Японското противогрипно лекарство "Фавипиарвир" е показало ефективност при лечение на пациенти с коронавирус, съобщиха сензационно японски медии в сряда, цитирани от британския в. "Гардиън". Информацията се потвърждава и от Чан Синмин, който е високопоставен служител в китайското министерство на науката и технологиите.

Той съобщава, че "Фавипиравир" е дал "твърде обнадеждаващи резултати" при клинични изпитвания в Ухан и Шънджън. С лекарството досега са лекувани 340 китайски пациенти.

"Лекарството има висока степен на безопасност и очевидно е ефективно при лечението. Смятам, че може да се прилага в терапията срещу Covid-19", заяви Чан пред в. "Гардиън". Значителна част от пациентите, които са лекувани с "Фавипиравир" - над 90%, са дали отрицателни проби за вируса след лечение със средна продължителност от 4 дни. При останалите пациенти, които са лекувани с други методи, са били нужни средно 11 дни. "Фавипиравир" е било напълно неефективно едва при 7 човека от изследваните 340, което е пренебрежително малък процент на неефективност.

Ренгеновите снимки са потвърди значителни подобрения в състоянието на белите дробове при около 91% от пациентите, лекувани с "Фавипиравир". Контролната група, лекувана с други методи, е показала подобрение при 62% от случаите.

Компанията "Фуджифилм Тояма Кемикъл" отказва да коментира резултатите на този етап. Компанията е разработила лекарството още през 2014 г. То е известно още като "Avigan". Акциите във фирмата се покачиха рязко в сряда след коментарите на китайския здравен експерт. Поскъването бе с 14,7%. Моментално към компанията производител заваляха десетки хиляди заявки, макар че продукта още не е одобрен за масово производство.

Лекарите в Япония използват същото лекарство в клинични проучвания върху пациенти с коронавирус с леки до умерени симптоми. Те се надяват, че препаратът блокира размножаването на вируса. Източник на японското здравно министерство казва, че лекарството не показва толкова голяма ефективност при хора с по-тежки симптоми.

"Ние сме дали на Avigan на 70 до 80 души, но изглежда, че препаратът не работи толкова добре, когато вирусът вече се е размножил фатално в организма. Според нас лекарството е ефективно в съвсем начален стадий", казва източникът пред изданието "Маничи Шимбун". Същите ограничения са установени и при проучвания на пациенти с коронавирус, които са лекувани с комбинация от лекарства за ХИВ.

През 2016 г. японското правителство достави "Фавипиравир" като спешна помощ за борба с епидемията от вируса Ебола в Гвинея. Сега лекарството се нуждае от одобрение от японското правителство, за да се използва пълноценно за пациенти с Covid-19, тъй като първоначално е бил предназначено за лечение на стандартен грип.

Източници от правителството казват, че лекарството може да бъде одобрено за промишлено производство още през май. "Но ако резултатите от клиничните изследвания се забавят, одобрението също може да бъде забавено", казват японските здравни експерти.