Най-строго пазената тайна - разписанието на БДЖ

Три дни преди смяната на графика никой не знае как ще се движат влаковете от неделя

Новини
13:50 - 06 Декември 2023
5442
Най-строго пазената тайна - разписанието на БДЖ

БДЖ сменя графика за движение на влаковете в полунощ в неделя, както се прави всяка година.

Изненадващо обаче този път разписанието на влаковете все още не е публикувано на сайта на държавните железници, а трябва да влезе в сила от полунощ на 10 декември (неделя). Това прави абсолютно невъзможно предварителното планиране на каквото и да било пътуване с влак в страната след три дни. 

„Такова чудо не е било от години -

споделиха пред Lupa.bg работещи в жп превозвача. - Но изглежда е в синхрон с останалите проблеми в компанията, а те не са малко."

Проектът на График за движение на влаковете за 2024 г. беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на БДЖ още в средата на месец септември.

Според него новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради които

възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени.

За подобряване на обслужването в Северозападните райони на страната е планирано движението на директен пътнически влак от Монтана до София, от Враца до Септември през София, както и от Септември до Мездра през София.

След наблюдавания интерес втора поредна година към сезонния влак между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, през следващия летен сезон освен нощния влак е планирано движението и на един дневен бърз влак между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия.