Най-великите голмайстори в Купата на Африка

Представяме ви и топ 10 на най-скъпо струващите футболисти, които ще вземат участие в тазгодишния турнир на Черния континент

Спорт
22:15 - 03 Януари 2024
4750
Най-великите голмайстори в Купата на Африка

Следващият уикенд стартира Купата на Африка. 34-ото издание на надпреварата на Черния континент ще се проведе в периода 13 януари до 11 февруари 2024 година.

Турнирът беше отложен с половин година, след като трябваше да се състои през юни изминалата година в Кот д'Ивоар, но още миналото лято бе взето решение да се измести, за да не съвпадне с дъждовния сезон западната част на континента.

Преди да ви запознаем с още интересни факти за тазгодишното издание на надпреварата, ви представяме топ 10 на вечните реализатори за африканската купа:

1. Самуел Ето'о (Камерун). 42-годишният бивш национал на този етап е недостижим с 18 попадения, които е отбелязал в шест участия на турнира. За този период той е записал на сметката си и 29 мача - само един футболист е с повече от него. Има на сметката си две Купи на Африка.

2. Лоран Поку (Кот д'Ивоар) - за четири участие и 13 срещи той отбеляза 14 гола. Почина на 69-годишна възраст през 2016-а.

3. Рашиди Якини (Нигерия) - с 13 попадения заема почетната трета позиция при вечните голмайстори. Нападателят, който се разписа и срещу България на световното първенство през 1994 година, има пет участия в Купата на Африка и е играл в 24 двубоя. Печели титлата един път. Почина на 48 години през 2012-а.

4. Хасан Ел-Шазли (Египет) - за три участия записва 10 мача, в които бележи 12 попадения. Умира на 71 години през 2015-а.

5-7. Трима футболисти делят тази позиция, като имат отбелязани по 11 попадения - Дидие Дрогба (Кот д'Ивоар), Хосам Хасан (Египет) и Патрик Мбома (Камерун). От тях само Дрогба, който има 24 участия в надпреварата и направи блестяща кариера в Европа, няма титла от Черния континент, докато Хасан е с три, а Мбома с две.

8-12. И тук нялокко състезатели си поделят местата, като са отбелязали по 10 попадения във финални турнири на африканската купа. Легендата на Замбия Калуша Бвалия, Жоел Тиеи (Кот д'Ивоар, една титла), натурализираният бразилец Сантос, защитавал честта на Тунис (един трофей), 34-годишният ганаец Андре Аю, който е лидер по участия на финали (34 мача в седем надпревари), и починалия на 70 години през 2019-а Ндайе Муламба (ДР Конго, една титла).

Най-скъпите

Феновете на футбола ще се радвят да видят в действие някои от най-нашумелите имена в последните години - Виктор Осимен, Мохамед Салах, Садио Мане, Мохамед Кудус, Ашраф Хакими и Андре Онана, което е предпоставка, че това бъде един от най-добрите турнири в историята на турнира.

Именно 25-годишната голова машина на Наполи - Осимен (Нигерия), е лидер в класацията за най-скъпите състезатели на тазгодишната надпревара за Купата на Африка - 110 млн. евро.

Втората позиция се дели от Мохамед Салах (Египет) и Ашраф Хакими (Мароко) - оценени преди турнира на 65 млн. евро всеки.

Мохамед Кудус (Гана), който развинти Лудогорец с Аякс, а след това премина в Уест Хем, е с цена 45 млн. евро, а с пет по-малко са петима състезатели - Андре Онана (Камерун), Едмонд Тапсоба (Буркина Фасо), Виктор Бонифас (Нигерия), Серу Гираси (Гвинея) и Осман Диоманде (Кот д'Ивоар).

Фаворитите

Те са до болка познати. Сенегал, който е настоящ носител на титлата и през 2022 г. триумфира в Камерун, след като победи рекордьора по отличия Египет (7 титли) с 4:2 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията).

Днес беше и последният срок, в който федерациите трябваше да определят съставите от 27 души.

Останалите претенденти за трофея ще бъдат
Мароко, Египет, домакинът Кот д'Ивоар, Алжир и Нигерия. В груповата фаза ще се сблъскат много от "тежката артилерия" Кот д'Ивоар и Нигерия в група А, Египет и Гана са заедно в група Б, а Сенегал е с Камерун в група С.

Рекордьорите

Египет е доста пред останалите със своите седем титли. След "фараоните" е Камерун с пет отличия, Гана с четири, а Нигерия има три трофея.

Следват три отбора с по две титли - Кот д'Ивоар, Алжир и ДР Конго.

Стадионите

Шест стадиона ще бъдат домакини на срещите от Купата на Африка - Alassane Ouattara Stadium и Felix Houphouet Boigny Stadium в Абиджан; Stade de la Paix в Буаке; Amadou Gon Coulibaly Stadium в Корого; San-Pedro - Laurent Pokou Stadium в Сан-Педро; Charles Konan Banny Stadium в Ямусукро.

Ето и всички групи:

Група А: Кот д'Ивоар, Нигерия, Гвинея-Бисау, Екваториална Гвинея;

Група В: Египет, Мозамбик, Кабо Верде, Гана;

Група С: Сенегал, Гамбия, Камерун, Гвинея;

Група D: Алжир, Ангола, Буркина Фасо, Мавритания;

Група Е: Тунис, Намибия, Мали, ЮАР;

Група F: Мароко, Танзания, ДР Конго, Замбия.

Следващото издание на Купата на Африка, през 2025 година, ще бъде в Мароко, след като централата на футбола на континента взе решение да лиши Гвинея, тъй като се разбра, че е невъзможно да се справи с организацията.

Изненадата е, че през 2027-а турнирът е даден на три държави в Източна Африка - Кения, Уганда и Танзания, които нямат сериозни традиции във футбола. Тяхното предложение беше избрано пред това на Сенегал и Египет.