Най-великите мачове на Клоп с Ливърпул

Ерата на германеца на "Анфийлд Роуд" приключи, но той ще остане завинаги в сърцата на феновете.

Спорт
15:35 - 22 Май 2024
4151
Най-великите мачове на Клоп с Ливърпул

През почти деветте години управление на Юрген Клоп в Ливърпул мърсисайдци изиграха стотици мачове, но някои от тях бяха наистина вълнуващи и запомнящи се.

Много голове, атрактивна игра и редица невероятните обрати, както в първенството, така и в европейските клубни турнири - срещу Барселона и Борусия Дортмунд, драмата с Норич, и голът на Алисон са сред моментите, които ще си припомним.

Норич - Ливърпул 4:5

На 23-ти януари 2016 г. Ливърпул гостува на борещия се за оцеляване Норич. Вече са минали няколко месеца от началото на престоя на Юрген Клоп в Мърсисайд. "Червените" повеждат в 18-ата минута с гол на Роберто Фирмино. До края на първата част "канарчетата" правят обрат след попадения на Диомерси Мбокани и Стивън Нейсмит.

В началото на второто полувреме домакините повежат с 3:1 след точно изпълнена дузпа от Уес Хулахан. В рамките на 20 минути мърсисайдци стигат до пълен обрат с голове на Джордан Хендерсън, Фирмино и Джеймс Милнър.

В 92-ата минута Норич изравнява след прецизен далечен удар на Себастиан Басонг. Но драмата не спира тук. Три минути след това Ливърпул стига до победата. Получава се разбъркване в пеналтерията, а Адам Лалана е най-съобразителен. При бурната радост Клоп чупи очилата си.

Ливърпул - Борусия Дортмунд 4:3

Само няколко месеца след двубоя с Норич, Ливърпул дава на публиката ново зрелище, този път в Европа. На четвъртфиналната фаза на Лига Европа "червените" се изправят срещу Борусия Дортмунд в емоционален мач срещу бившия отбор на Клоп. Първата среща на "Сигнал Идуна Парк" завършва 1:1 и развръзката е оставена за реванша на "Анфийлд Роуд".

Срещата в Англия започва по най-добрия начин за "жълто-черните" с два гола в първите 10 минути на Хенрих Мхитарян и Пиер-Емерик Обамеянг.

Ливърпул се връща в мача с попадение на Дивок Ориги на старта на второто полувреме, но Марко Ройс бързо връща преднината от два гола на Дортмунд.

С попадения на Фелипе Коутиньо и Мамаду Сако "червените" изравняват общия резултат. Те обаче трябва да поразят вратата на Борусия още веднъж заради правилото за голове на чужд терен. В неочакван герой за мърсисайдци в края на мача се превръща Деян Ловрен, който засича центриране на Джеймс Милнър и хвърля феновете в екстаз.

Арсенал - Ливърпул 3:4

В първия двубой от сезон 2016-17 във Висшата лига, Ливърпул гостува на Арсенал на "Емиратс". "Червените" побеждават с 4:1 след два гола на Коутиньо и попадения на Лалана и на пристигналия през лятото от Саутхемптън Садио Мане. Точни за "артилеристите" са Тио Уолкът, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Калъм Чеймбърс.

Ливърпул - Манчестър Сити 4:3

На 14-ти януари 2018 г. отборът на Клоп нанася първата загуба за сезона в първенството на Манчестър Сити. Ливърпул повежда в резултата с гол на Окслейд-Чембърлейн, но Лирой Сане изравнява в края на първата част.

Три попадения в рамките на 9 минути между 59-ата и 68-ата минута на атомното трио в нападение за "червените", Фирмино, Салах и Мане, носят комфортен аванс на домакините.

Бернардо Силва и Илкай Гюндоган връщат два гола за "гражданите", но силите на тима на Пеп Гуардиола не стигат за повече.

Ливърпул - Рома 5:2

Ливърпул на практика си осигурява класиране за финала на Шампионската лига през 2018 г. още в първия полуфинален мач срещу Рома на "Анфийлд", завършил 5:2 за мърсисайдци.

"Червените" повеждат с 5:0 до 68-ата минута. През първото полувреме бившият играч на римските "вълци" Мохамед Салах отбелязва два гола. През второто Мане и Фирмино на два пъти се разписват във вратата на Алисон Бекер. Един Джеко и Диего Пероти връщат две попадения за Рома.

Ливърпул - Барселона 4:0

Ливърпул постига един от най-великите обрати в историята на Шампионската лига в полуфиналната фаза на турнира през сезон 2018-19. Отборът на Клоп губи първия мач срещу Барселона на "Камп Ноу" с 0:3.

Обратът изглежда почти невъзможен, особено като вземем предвид факта, че Роберто Фирмино и Мохамед Салах пропускат реванша заради травми.

Дивок Ориги отбелязва още в 7-ата минута за 1:0 за Ливърпул, но до края на първото полувреме не падат още попадения. На почивката Клоп е принуден да смени Анди Робърстън, който получава контузия, а на негово място влиза Жоржиньо Вайналдум.

Останалото, както се казва, е история. Нидерландецът вкарва два бързи гола, с което общият резултат е изравнен. В 79-ата минута Ориги осъществява пълния обрат. Трент Александър-Арнолд изпълнява бързо ъглов удар. Защитата на каталунците не е подготвена и белгиецът отбелязва втория си гол в мача.

Ливърпул - Тотнъм 2:0

Във финала на Шампионска лига през 2019 г. Ливърпул се изправя срещу Тотнъм. Въпреки че двубоят няма да бъде запомнен със силна игра от двата отбора, това остава един от най-важните мачове в ерата на Клоп в Мърсисайд, защото след три загубени финала в европейските клубни турнири, германецът най-накрая печели трофей в Европа.

Точни за Ливърпул са Мохамед Салах от дузпа във 2-ата и Дивок Ориги в 87-ата минута.

Уест Бромич Албиън - Ливърпул 1:2

Пред все още празните трибуни в Англия заради пандемията от коронавирус, Ливърпул гостува на Уест Бромич Албиън в мач, който отборът на Клоп задължително трябва да спечели, ако иска да влезе в топ 4.

"Дроздовете" повеждат в резултата с гол на Хал-Робсън Кану, но Салах възстановява равенството. През втората част мърсисайдци се отчитат с редица пропуски. Така се стига до 5-ата минута на добавеното време на мача, когато Ливърпул получава възможност да изпълни корнер.

Алисон Бекер се включва в наказателното поле. Именно бразилският вратар засича перфектно с глава центрирането на Александър-Арнолд и носи успеха на "червените", които въпреки че през целия сезон са измъчвани от контузии, стигат до участие в Шампионската лига.

Манчестър Юнайтед - Ливърпул 0:5

На 24-ти октомври 2021 г. мърсисайдци унищожават големия си съперник Манчестър Юнайтед с 5:0 насред "Олд Трафорд". Салах отбелязва хеттрик, а другите голове са дело на Наби Кейта и Диого Жота.

Ливърпул - Челси - финал за Купата на ФА

На 14-ти май 2022 г. Ливърпул печели последния трофей, който убягваше на Клоп като треньор на тима - националната купа.

"Червените" побеждават на финала Челси след изпълнението на дузпи, като в герой за мърсисайдци се превръща Костас Цимикас, който отбеляза решителния 11-метров наказателен удар.

Ливърпул - Борнемут 9:0

Началото на сезон 2022-23 е трудно за Ливърпул след опита за "квадрупъл" в предишната кампания.
На 27-и август мърсисайдци израняват рекорда за най-голяма победа във Висшата лига (Ман Юнайтед (на два пъти) и Лестър), след като разгромяват Борнемут с 9:0 на "Анфийлд".

Луис Диас и Роберто Фирмино на два пъти, Харви Елиът, Трент Александър-Арнолд, Върджил Ван Дайк и Фабио Каравальо са точни за тима на Клоп, а Крис Мефам си отбелязва автогол.

Ливърпул - Манчестър Юнайтед 7:0

5-ти март 2023 г. е дата, която дълго ще се помни както от феновете на Ливърпул, така и от тези на Манчестър Юнайтед.

Мърсисайдци постигат историческа победа със 7:0 срещу "червените дяволи". Нападателите на "червените" се наслаждават на срещата, като трима от тях, Дарвин Нунес, Мохамед Салах и Коди Гакпо, отбелязват по две попадения, а Фирмино добавя още едно, за да оформи крайния резултат.

Ливърпул - Тотнъм 4:3

Още в първите 15 минути Ливърпул повежда с 3:0 след голове на Къртис Джоунс, Диас и Салах. Тотнъм стига до равенството благодарение на Хари Кейн, Хюн-Мин Сон и Ричарлисон, който отбеляза в 93-ата минута.

Само минута след това Диого Жота донесе драматичния успех на мърсисайдци.

Ливърпул - Челси - финал на "Карабао Къп" 2024 г.

Завършваме с мача, донесъл последната купа на "червените" под ръководството на Клоп. Ливърпул стига до победата след продължения, въпреки че редица ключови играчи на тима са контузени и германският специалист трябва да заложи на много момчета от школата на мърсисайдци.

Единственият гол в мача пада в 118-ата минута и е дело на Върджил Ван Дайк.