Най-великите моменти във Висшата лига в последните 10 години (СНИМКИ)

Нещо за четене
16:30 - 31 Декември 2019
4123
Най-великите моменти във Висшата лига в последните 10 години (СНИМКИ)
  • Часове остават до края на 2019 година и камбанният звън на чаши с шампанско по случай идващата 2020-та, но класациите едва ли скоро ще спрат. Още повече, че си отива една декада от новото хилядолетие. Още утре в Англия се подновява надпреварата на всички нива в професионалния и аматьорския футбол на Острова.

Във Великобритания са царе на класациите, статистиките и анкетите, а нещата се изпипани до най-малкия детайл. Lupa.bg ще ви представи най-запомнящите се моменти в последното десетилетие във Висшата лига.

10. Най-красивите голове
Одно от тях със сигурност е невероятното попадение на Арсенал срещу Норич, при което с едно докосване и няколко бързи паса артилеристите тотално разбиха защитата на канарчетата. Тук е и магическият "Удар на скорпиона" на Оливие Жиру, както и попадението на Хенрик Мхитарян с екипа на Манчестър Юнайтед, което толкова напомняше на това на Жиру. В класацията попада и голът на годината, отбелязан от Мохамед Салах. Естествено, тук е и бижуто на Уейн Рууни срещу Манчестър Сити, с което Червените дяволи поразиха вечния си враг в последната минута. Да не пропускаме и хеттрикът на Димитър Бербатов срещу Ливърпул.

9. Оттеглянето на Арсен Венгер
2018 година бе тъжна за Ареснал. Едва ли второто поредно пропускане на Шампионската лига бе толкова значимо, колкото оттеглянето на една легенда. Тогава Арсен Венгер реши да приключи с английския гранд - след 23 години и над 1200 двубоя във Висшата лига. Определено французинът, заедно със Сър Алекс Фъргюсън, има огромна роля в развитието на Висшата лига до най-интересното и гледано футболно първенство в света. Арсенал на Венгер е единственият отбор, който завършва сезон в Премиършип без поражение.

8. Скандалът с Жозе Моуриньо
Определено Жозе Моуриньо е един от най-титулуваните мениджъри, но е и този, с който много трудно се работи. Само няколко месеца след спечелването на титлата във Висшата лига, португалецът бързо се превърна в черна котка и беше изгонен от „Стамфорд Бридж“. Отборът не играеше добре, дори гравитираше в близост до зоната на изпадащите. Едва ли някой в Западен Лондон е смятал, че тимът наистина може да се озове в Чемпиъншип, само година след триумф във Висшата лига. Но по-сериозният проблем бе вътре в клуба. Специалния се беше скарал с лекарката на тима Ева Карнейро, като в конфликта се включиха и голяма част от ръководните фактори на лондончани. В крайна сметка всичко рефлектира върху представянето на тима, а Моу напусна тима със скандал, като по всичко личи, че изгори всички възможности за завръщане на „Стамфорд Брдиж“. Но направи завръщането си на Острова в Манчестър Юнайтед, а сега и в Тотнъм.

7. Защо винаги аз?
Връщаме се до началото на десетилетието. Месецът е през октомври, а годината 2011-та. Още в началото на кампанията става ясно, че грандовете от Манчестър ще водят битката за титлата на Висшата лига. Но докато Червените дяволи имат голям опит и са действащият шампион, разполагайки с невероятен отбор, то Сити имаше на разположение петролните пари, силни трансфери, но все още не разполагаше с шампионски отбор. През един октомврийски ден Шумните съседи нанесоха най-голямото поражение на Манчестър Юнайтед. И то на „Олд Трафорд“ – 6:1. Гостите се възползваха от червения картон на Джони Еванс и вкараха 5 гола през втората част. Но двубоят ще се запомни и с Марио Балотели. Няколко дни преди това медиите обявиха, че той се е забавлявал, като е хвърлял пиратки и бомбички в тоалетната си. След отбелязването на първия гол за Сити, италианецът показа отдолу надпис на фланелката си: "Защо винаги аз?"

6. Сбогуването на Сър Алекс Фъргюсън
Още един тъжен момент от изминалото десетилетие. Сър Алекс Фъргюсън се сбогува с футбола през май 2013 г. Той го направи по изключителен начин – с шампионската титла на Англия. По време на своя 26-годишен период на „Олд Трафорд“ шотландецът спечели 38 трофея и направи Манчестър Юнайтед най-титулувания отбор в Англия. А сбогуването бе на „Олд Трафорд“ в последния двубой за сезон 2012/13. Съперник е Уест Бромич Албиън, а титлата отдавна бе в ръцете на „червените дяволи“. Тя се оказва и последната засега. Двубоят завърши с паметното 5:5, като денят се превърна в истински футболен празник. А речта на шотландеца, който взе микрофона и каза прочувствените си слова, трогна милиони фенове на тима. Една от трибуните вече носи неговото име.

5. Канибала Луис Суарес
Определено Луис Суарес е играч, който има изключителни качества, но е и много труден за контролиране, особено в ранните му години. Той изглеждаше като трансферен удар, пристигайки в Ливърпул за повече от двра пъти по-малко пари, отколкото бяха дадени за недоялания дългуч Анди Керъл. Месеци преди трансфера той бе попаднал в скандал в Холандия, като се опитал да отхапе ухото на свой съотборник. През 2011-та Суарес получи и наказание от 8 двубоя, след като обиди на расистка основа Патрис Евра от Манчестър Юнайтед. Но въпреки това той си остава в историята като Канибала. През 2013 година в двубой от Висшата лига срещу Челси, той захапа своя съперник Бранислав Иванович. Последва наказание от 10 двубоя, а южноамериканецът беше в полезрението на медиите с този скандал месеци след това. А през 2014-та той направи същото, само че на Световното първенство в Бразилия. Това наложи изключването му от професионалния футбол за период от 6 месеца.

4. Подхлъзването на Стивън Джерард
Каквото и да кажем за Стиви Джи, ще е малко. Истински боец, лидер, футболист с безспорни качества. Основната му мечта бе да вдигне трофея от Висшата лига като капитан на Ливърпул. И през 2014 г. това изглеждаше уникално близо, като мърсисайдци щяха да спрат суша от 24 години. Ливърпул влезе в двубоя от края на сезон 2013/14 като лидер. Дори равенството устройваше червените. Тимът бе в превъзходна форма – 11 поредни победи, а Челси бе загубил шанс да спечели титлата. Още повече – Жозе Моуриньо мислеше за полуфиналните сблъсъци с Атлетико Мадрид в Шампионската лига и бе пуснал голяма част от резервите. Ливърпул тръгна да търси победата, като натисна своя съперник. При изчистена топка от футболистите на Челси, Джерард се озовава последен в защита. Той докосна топката, но се подхлъзна. Това беше достатъчно за Демба Ба, който взе коженото кълбо, стрелна се напред и прониза Симон Миньоле. В последствие Челси удвои преднината си, което постави титлата в ръцете на Манчестър Сити. А този момент ще преследва Джерард до края на живота му.

3. Задната ножица на Уейн Рууни
В началото на загатнахме за красивите голове. Но сега ще се спрем на един по-специален. Този на Уейн Рууни срещу Манчестър Сити през 2011 година. Червените дяволи и Гражданите водят люта битка, като Сити иска да постигне бързи успехи, след като започна да харчи арабските пари. Резултатът е 1:1, а Сити са близо до това да вземат точка от Юнайтед, която да се окаже важна в битката за титлата. Тогава следва центриране от дясно, топката рикушира в тялото на футболист на Шумните съседи и промени траекторията си. Но това не изненада Уейн Рууни, който с брилянтна задна ножица отбеляза паметен гол. В последствие той получи приза за най-красив гол на 20-годишния юбилей от създаването на Висшата лига.

2. Кун Агуеро
Стигаме и до най-драматичния развой в битката за трофея от Висшата лига, в която отново бяха замесети Юнайтед и Сити. В края на сезон 2011/12 Манчестър Юнайтед изпусна комфортна преднина и остави битката за трофея да се реши в последния кръг. Червените дяволи излязоха срещу Съндърланд, където победиха и насочиха погледите си към двубоя между КПР и Манчестър Сити. Куинс Парк Рейнджърс се бореше със зъби и нокти за оцеляването си. И те го правят повече от добре. Голове на Джибрил Сисе и Джейми Маки позволиха на КПР да води с 2:1 до началото на продължението на двубоя. Всичко изглеждаше, че Манчестър Юнайтед ще спечели поредната си титла, а бляновете за трофей от Висшата лига за Гражданите щяха да претърпят поредния си крах. Но не така бе решила съдбата. Джоуи Бартън бе изгонен за КПР, а секунди след изтичането на 90-та минута Един Джеко изравни. Трофеят бе на един гол разстояние. Точно в последните секунди Серхио Агуеро отбеляза това фамозно попадение, след единствената асистенция на Марио Балотели във Висшата лига. И синята част на Манчестър изпадна в екстаз, а червената винаги ще помни този момент със сълзи на очите.

1. 5000:1 – невероятният Лестър
Стигаме до черешката на тортата - най-паметният момент не само за десетилетието, но може би и в историята на английския футбол. Шампионската титла на скромния Лестър. В години на глобален футбол и мултимилиардни клубове, скромните тимове в Англия се борят за парчето пай. Те се стремят да са възможно най-близо до големите, като продажбата на основните футболисти, именно на тези грандове, често подпомага за балансирането на бюджета на редица отбори. Но Лестър постигна истински подвиг. Изкачи футболния Еверест и спечели Висшата лига. А преди началото на сезона букмейкърите бяха сложили коефициент от 5000:1 за титла на Лисиците, които се спасиха от изпадане в последните двубои на предходния сезон. Клаудио Раниери успя да създаде тим, който е изпълнен с талантливи и жадни за успехи футболисти, повечето от тях отхвърлени от големите тимове, а някои – дори никога не са били част от такива. Титлата е факт, а мнозина неутрални фенове се зарадваха, че скромният Лестър спря доминацията на големите тимове в Англия.