Най-великите победи във Вечното дерби

ЦСКА - Левски е в топ 50 на най-свирепите сблъсъци в света

Спорт
11:51 - 06 Октомври 2023
3795
Най-великите победи във Вечното дерби

Страстите бушуват преди задаващото се дерби между ЦСКА и Левски. Мач №1 на България винаги е вълнуващ, независимо в каква форма се намират отборите.

Всъщност, за да осъзнаем колко велик е нашият мач, трябва да отбележим, че Вечното дерби на България е под №37 в световен мащаб! Това показа преди няколко месеца анализ на авторитетното списание FourFourTwo.

Иначе дерби №1 в света е аржентинското Суперкласико между Бока Хуниорс – Ривер Плейт, но това е друга тема.

Представяме ви най-вълнуващите и велики победи в българското Вечно дерби:

9 септември 1948 г.

На датата на тогавашния национален празник обединението Септември при ЦДВ побеждава Левски с два гола на Димитър Миланов и един на Нако Чакмаков за 3:1 и ЦСКА става шампион на България в годината на основаването си.

23 септември 1953 г.

ЦСКА постига първата си най-голяма победа - 5:0, а десният защитник Кирил Ракаров открива резултата с гол от 40 метра. Същата година Левски е шампион, но "армейците" се чувстват ощетени, тъй като националният отбор играе отделно в първенството, а в него са по-голяма част от играчите на "червените". В неговия край националите се завръщат и тази победа е своеобразен реванш за тях и доказателство кой е по-добрият отбор в момента.

14 април 1957 г.

19-годишният вратар на Левски Йордан Жежов играе дебютния си и единствен мач за Левски в първенство и инкасира четири гола. Крум Янев открива резултата, д-р Стефан Божков добавя втори гол от дузпа, а в последната минута на първото полувреме Кирил Ракаров отново бележи от далечна дистанция. Иван Колев оформя крайното 4:0 за ЦСКА в 87-ата мин.

8 септември 1965 г.

Финал за Купата на Съветската армия, в който "червените" правят златен дубъл. При 1:0 за ЦСКА Никола Цанев навързва цялата защита на Левски, след което се връща и отново ги финтира, преди да вкара гол. През второто полувреме "сините" изравняват, но пет минути преди края е отсъдена дузпа за ЦСКА и юношата на Левски Янко Кирилов я реализира за 3:2.

15 юли 1962 г.

Левски побеждава с 6:3, като за първи път един играч (Димитър Йорданов - Кукуша) бележи четири гола в един мач между двата отбора. Двубоят е в последния кръг, като ЦСКА предсрочно си е осигурил шампионската титла.

17 ноември 1968 г.

Левски разгромява "армейците" със 7:2 и това е един от митологичните мачове между двата отбора. Георги Аспарухов - Гунди постига хеттрик, а Янко Кирилов бележи два пъти. В този момент ЦСКА е уверен лидер в класирането, а Левски е в криза и на няколко точки зад съперника.

7 юли 1970 г.

Левски побеждава с 5:2, като Никола Котков бележи четири гола само за 37 минути през първото полувреме. Победата донася титла, която е последната в живота на Аспарухов и Котков.

24 март 1973 г.

Точно след като Левски е изравнил резултата, ЦСКА побеждава с 2:1 с гол на Петър Жеков в 90-ата минута с удар от 30 метра. Голът е решаващ, въпреки че това е в първите кръгове от пролетния сезон. С тази победа ЦСКА увеличава преднината си пред Левски на пет точки (при две точки за победа) и на практика си гарантира шампионската титла.

19 юни 1985 г.

На финала за Купата на България ЦСКА побеждава с 2:1. Д о този сблъсък Левски е в серия от седем поредни успеха над големия си съперник - рекорд за онова време. В 26-ата минута Георги Славков открива за "армейците", а в 53-ата Илия Войнов покачва на 2:0. Почетното попадение за "сините" реализира Наско Сираков от дузпа седем минути преди края.

22 декември 1985 г.

19-годишният Любослав Пенев прави дебют с червената фланелка не къде да е, а на "Герена" и още в шестата минута вкарва гол. Стойчо Младенов добавя още два за крайното 3:1 и мачът влиза във фолклора на агитката на ЦСКА.

11 май 1988 г.

ЦСКА печели Купата на България след победа над Левски с 4:1 навръх 40-годишнината на клуба. Петър Витанов -Патрика отбелязва два гола във вратата на Борислав Михайлов с удари от далечна дистанция.

1 октомври 1989 г.

ЦСКА отново побеждава с 5:0, изравнявайки собствения си рекорд, а Христо Стоичков бележи четири гола. На следващото Вечно дерби Камата излиза с №4 на фланелката.
8 май 1993 г.

За трети път в историята Левски прави пълен обрат и узаконява титлата си, след като губи с 0:2, за да спечели с 3:2. Любимецът на "синята" агитка Божидар Искренов - Гибона излиза с фланелката на ЦСКА, но след като пропуска от чисто положение да направи 3:1 в края на първото полувреме, е заменен на почивката. Обратът осъществяват Пламен Гетов с два гола и Наско Сираков с един.

23 септември 1994 г.

Левски постига абсолютния рекорд от шест гола разлика, печелейки дербито със 7:1, а Наско Сираков бележи четири гола. Резултата е открит от Илиян Илиев със странична ножица, а единственото попадение за "червените" е дело на бившия левскар Петър Михтарски, който в края на кариерата си отново ще се завърне на "Герена".

17 април 1996 г.

Левски подобрява рекорда си за обрат, печелейки мача с 4:2 в турнира за Купата на България, след като губи с 0:2, при това на стадион "Българска армия". Георги Георгиев не успява да направи 3:0 от дузпа и в края на първата част Владимир Йонков също от наказателен удар намалява на 1:2. През второто полувреме Илиян Симеонов, Тодор Зайцев и Мариян Христов довършват противника, класирайки Левски на финал за Купата. Същият мач е и рекордна девета поред победа за Левски в дербито.

13 май 1998 г.

На финала за Купата на България на Левски разгромява ЦСКА с 5:0 навръх техния 50-годишен юбилей. Това е най-големият резултат между двата отбора във финален мач. В състава на "червените" е завърналият се Емил Костадинов, а Христо Стоичков е на резервната скамейка.

13 май 2000 г.

След напускането на Люпко Петрович под ръководството на Димитър Димитров - Херо Левски пропилява аванса си пред ЦСКА след равенства с Локомотив София, Беласица и Литекс и загуба с 2:3 от Миньор в Перник. Така преди Вечното дерби "армейците" получават възможност да се върнат в играта, защото са само на две точки от върха.

ЦСКА са по-активни в мача и защитникът на Левски Бисер Иванов си отбелязва автогол, който обаче е скандално отменен от съдията Атанас Узунов заради... засада.

В самия край централният нападател Георги Иванов бележи с глава гол, който влиза в историята като "кървавия" и донася титлата, а авторът му завинаги става идол на "синята" агитка.

26 октомври 2002 г.

На стадион "Българска армия" "червените", водени от Стойчо Младенов, побеждават категорично с 3:0, а два от головете са дело на южноафриканеца Макдоналд Мукаси. До ден днешен той е единственият чужденец с два гола в дербито.

16 април 2003 г.

ЦСКА води убедително в първенството и на полуфинал за Купата тотално надиграва Левски на своя стадион "Българска армия". Въпреки това "сините" печелят в последната минута при единственото си положение след контраатака с гол с глава на еквадореца Мануел Мендоса, който е висок малко повече от 1.60 м.

24 април 2004 г.

ЦСКА води спокойно на "Българска армия" до 85-ата мин., когато нигериецът Омониго Темиле изравнява резултата. В крайна сметка Левски дори успява да победи с гол на Георги Чиликов в добавеното време, като това е най-късният обрат в историята.