Найден Тодоров: Сигурен съм, че Морфов ще се върне в Народния

Обмислям забрана партийни шефове да управляват държавни културни институции, заяви министърът

Новини
09:29 - 07 Март 2023
2011
Найден Тодоров: Сигурен съм, че Морфов ще се върне в Народния

За мен това е проблем и бях много изненадан, когато го научих на едно предишно интервю (че директорът на Народния театър Васил Василев е член на партия "Българска прогресивна линия" - б.р.). Седнах да прочета законите, защото това правят хората в една нормална държава, оказа се, че е законно той да бъде в управителен орган на политическа партия.

Това каза пред Би Ти Ви министърът на културата Найден Тодоров.

С моя екип седнахме, искаме да направим промени в Закона за закрила и развитие на културата и този пропуск, който 25 г. не е открит, да бъде поправен. Не мисля, че ще реши точно този проблем. Идеята е човек, който се занимава активно с управлението на политическа партия, да не бъде начело на държавен културен институт, обясни министърът.

С Камен Донев бих се чул и видял, защото много го уважавам като актьор. Не знам какво още може да ми се каже по тази тема - разговарях със семейството на Морфов, с директора на Народния театър, с актьорите, които подкрепят и двете страни. С Морфов разговаряхме по телефона, каза Тодоров. Преди дни Донев каза, че не е успял да се свърже с него, а днес Тодоров обясни, че вече не отговаря на стария си телефон, който прехвърлил на Софийската филхармония.

Този казус има 3 възможни решения за Александър Морфов - единият е да продължи напред, както винаги е правил. Аз му казах, че пак ще се върне. Вторият вариант е с директора да седнат да говорят. И третият е Александър Морфов да потърси правата си в съда, каза той.

Това не е дипломатична позиция от моя страна - това са фактите. Аз негатива вече го отнасям. Аз чувам постоянно как да направим така, че Васил Василев да си тръгне, а не Морфов да се върне. Един разбунен Народен театър не може да работи нормално. А аз искам да работи нормално, подчерта министърът.

"Искам да кажа нещо към всички, които си мислят, че моят неутралитет е мой избор - министърът не избира кой да бъде директор, той го назначава, но се избира от комисия от 13 души, в която има 3-ма представители на министерството. По същата логика не може министърът без юридически основания да освободи директора. Аз съм готов да ми дадете тези правомощия - да си избирам да назнача кого да махна, обещавам да спазвам всички правила. Сега си представете министър след мен, който има тежки политически пристрастия, да започне чистка. Това ли искаме? Да върнем нещата преди 1989 г.", запита той.

Морфов е режисьор в момента в Народния театър, но не като щатен, а неговите постановки продължават да се играят, допълни министърът.

В миналото си съм виждал огромни скандали между хора на изкуството. И година, две по-късно съм ги виждал да работят заедно. Хората ни изкуството са емоционални, каза още той.