Наказват двама служители в МЕ - крили от министъра меморандума с „Джемкорп“

Росен Христов съобщи, че третата страна в меморандума - компанията „IP3 Corporation“, все още не е потвърдила, че няма претенции

Новини
13:50 - 30 Ноември 2022
2460
Наказват двама служители в МЕ - крили от министъра меморандума с „Джемкорп“

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди, че в сключения с компанията „Джемкорп“ меморандум фигурира клауза за арбитраж. Тя важи до 2 години след прекратяване на споразумението, независимо от причините.

Това беше съобщено на заседанието на временната парламентарна комисия за установяване на фактите около меморандума, на което министър Христов беше изслушан по казуса.

Служебният енергиен министър Росен Христов съобщи още, че третата страна в меморандума - компанията „IP3 Corporation“, все още не е потвърдила, че няма претенции. Такова писмо има само от „Джемкорп“, но то е дошло, след като е поискано потвърждение.

Преди това липсата му е крита три месеца от министъра и той не е знаел, че няма съгласие от компанията „Джемкорп“, че приема прекратяването на договора.

Затова сега двама служители на Министерство на енергетиката ще бъдат наказани, съобщава БНР.

„В момента събираме дисциплинарна комисия, за да разглеждаме дисциплинарни наказания на двама от служителите в Министерството на енергетиката, които изглежда са единствените, които са имали по-близък достъп до меморандума и всъщност меморандумът се е намирал в тяхно съхранение. Буквално юристите на министерството не знаят, че има такъв договор и са го научили от новините“, посочи Росен Христов.