Нанси Пелоси кацна в Тайван с розов костюм напук на Китай (обзор)

САЩ обявиха, че няма да бъдат сплашени, напрежението расте

Новини
22:13 - 02 Август 2022
6576
Нанси Пелоси кацна в Тайван с розов костюм напук на Китай (обзор)

Председателката на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси все пак пристигна в Тайван, както се бе зарекла. Тя кацна със самолет на американските военновъздушни сили на летище "Съншан" в Тайпе. Американската делегация бе посрещната на аерогарата от външния министър на Тайван Джоузеф Ву и Сандра Удкърк, директор на Американския институт в Тайван, най-високопоставения представител на САЩ на острова.

Пелоси е най-висшият американски представител, посещаващ острова за последните 25 години. "Посещението на делегацията на нашия Конгрес в Тайван е израз на непоколебимата подкрепа на Америка за изпълнената с живот тайванска демокрация", отбеляза Пелоси в изявление малко след пристигането си. "Солидарността на Америка с 23-те милиона души в Тайван е по-важна от всякога днес, когато светът е изправен пред избор между авторитарност и демокрация", допълни тя.

Председателката на долната камара на Конгреса е на азиатска обиколка, за която бе обявено, че включва Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Спирката й в Тайван не беше огласена, но беше очаквана от мнозина. Визитата бе осъществена въпреки яростната съпротива на Китай, който претендира, че има суверенитет върху самоуправляващия се остров.

В Тайпе на ключови места бяха поставени няколко билборда, приветстващи визатата на председателката на долната камара на Конгреса на САЩ

Мигновено на акцията реагира и Русия. "Китайската страна има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос", заяви руското външно министерство. Москва нарече посещението на Пелоси "явна провокация, целяща сдържане на Китай".

Китайски военни самолети прелитаха днес близо да въздушната граница над Тайванския проток преди очакваното пристигане на Пелоси в Тайпе. Според източник на Ройтерс в района от вчера се намират и китайски военни кораби. Пекин нееднократно предупреди Пелоси да не посещава отцепилата се негова територия. Китайският външен министър Ван и днес заяви, че американските политици, които "си играят с огъня" по въпроса с Тайван, "няма да свършат добре".

Вчера Вашингтон каза, че няма да уплаши от "дрънкането на оръжие" от страна на Китай.

Повечето срещи на 82-годишната Пелоси в Тайпе, включително с тайванската президентка Цай Ингвен, са планирани за сряда, каза запознат с програмата й източник. Четирима източници съобщиха, че се очаква утре следобед председателката на Камарата на представителите да се срещне с група активисти, които са остри критици на състоянието на човешките права в Китай.

82-годишната Пелоси по време на визитата си в Тайван

Тайванският външен министър заяви, че не може да коментира информацията за графика на посещението на Пелоси. От нейната канцелария също запазиха мълчание. През изминалата нощ на фасадата на най-високата сграда в Тайланд - "Тайпе 101" - със светлини беше изписано: "Добре дошли в Тайван", "Председател Пелоси", "Тайван (сърце) САЩ".

В разпространено във вторник изявление министерството на отбраната в Тайпе заявява, че контролира изцяло военната обстановка около Тайван и ще предприеме адекватни действия в отговор на "заплахите от врага". Ройтерс допълни, че Тайван подготвя за обитаване противовъздушните си убежища във връзка с нарастващото напрежение с Китай и опасенията, че нашествието на Русия в Украйна може да насърчи Пекин да се опита да завземе със сила самоуправляващия се остров. Само в Тайпе има повече от 4500 такива убежища, в които могат да се настанят около 12 милиона души, четири пъти повече от населението на града.

В същото време четири американски бойни кораба, включително самолетоносач, са разположени източно от Тайван като част от "рутинно" предислоциране, предаде Ройтерс.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, потвърди днес представител на флота на САЩ. "Роналд Рейгън" е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам" и разрушителя "Хигинс", каза представителят, пожелал да остане анонимен. По думите му амфибийният нападателен кораб "Триполи" също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

При все че повечето наблюдатели смятат за малко вероятно избухването на въоръжен конфликт заради визитата на Пелоси в Тайван, американски представители казаха, че се готвят за възможни демонстрации на сила от страна на китайската армия, например ракетни пускове в Тайванския залив или зачестяване на полетите на китайски военни самолети около острова.

Самолетът на САЩ, превозващ Пелоси, каца в Тайпе

По отношение на Тайван и Китай САЩ признават само едно китайско правителство – това в Пекин, но продължават да предоставят решителна подкрепа на Тайпе, като обаче се въздържат да заявят дали ще защитават острова с военна сила в случай на нападение от страна на Китай. Тайванското правителство пък изобщо не коментира темата за евентуалната визита на Пелоси. Премиерът Су Чжънчан не потвърди днес дали такова посещение ще има, въпреки че бе запитан конкретно от журналист по този въпрос. Той само благодари на Нанси Пелоси за "нейната сърдечна и смела подкрепа" за Тайван.

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, Вашингтон няма да позволи да бъде сплашен, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс. "Няма да се хванем на въдицата, нито ще участваме в дрънкането на оръжия. В същото време, няма да бъдем и сплашени", заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

Кърби напомни, че това не е първото посещение на председател на Камарата на представителите на САЩ в Тайван, а членове на Конгреса са посещавали острова и тази година.