Наоми Осака запали олимпийския огън

Началото на най-големия спортен форум даде императорът на Япония - Нарухито

Новини
18:51 - 23 Юли 2021
2125
Наоми Осака запали олимпийския огън

Носителката на четири титли от Големия шлем и номер две в световната тенис ранглиста при жените Наоми Осака запали олимпийски огън по време на официалната церемония по откриването на 32-те Летни олимпийски игри в Токио.

Началото на най-големия спортен форум пък даде императорът на Япония - Нарухито.

Приветствия към целият свят отправиха президентът на Международният олимпийски комитет Тамс Бах и президентът на организационния комитет Сейко Хашимото.

“В присъствието на негово величество императора на Япония, за мен е удоволствие да ви приветствам на официалното откриване на Олимпийските игри. Добре дошли в Япония. Добре дошли в Токио. Приветствам ви най-сърдечно. След като трудностите, заради които за първи път в историята беше отложено, откриването на Олимпийските игри се провежда днес.

Цялата ни планета се изправи пред огромното предивикателство COVID-19.”, каза в посланието си Хашимото.

“Добре дошли на Олимпийските игри в Токио. Днес е един момент на надежда. Да, много по-различно е от това, което всички си представяхме, но нека ценим този момент, защото най-накрая сме всички тук заедно. Спортисти от 205 олимпийски комитета и един на бежанците. Всички заедно ще живеем под един покрив. Ние всички можем да сме тук заедно - единствено заради вас, нашите домакини, японският народ, към които ние искаме да изразим нашите благодарности.

От името на всички в олимпийското семейство благодаря на всички още веднъж за много свършената работа. Преди десет години вие обещахте да върнете олимпийския дух тук обратно - преживяхме много, първо земетресението преди десет години, след това пандемията.”, сподели Томас Бах.

Спортисти, съдии и треньори положиха олимпийска клетва. Текстът беше актуализиран преди Олимпийските игри в Токио, като бяха добавени думи за равенството и антидискриминация. "Обещаваме, че ще участваме в тези олимпийски игри, спазвайки правилата, по които се провеждат, в дух на честна игра и равенство. Ние сме ангажирани със спорт, свободен от допинг, измами и всякаква дискриминация. Ние го правим в името на честта на нашите отбори, при спазване на основните принципи на олимпизма и за промяна на света към по-добро с помощта на спорта", прочетоха клетвата двама японски спортисти.

Олимпийският флаг беше внесен на Олимпийския стадион от шестима спортисти от различните краища на земното кълбо, като един от тях бежанец. След това флагът беше предаден на жители на Токио, които са имали ценен принос в борбата с пандемията.

Последва предаване на флага към представителите на военно-въздушните сили на Япония. Под звука на химна на Международния олимпийски комитет флагът беше издигнат.

В сегмента “Време е за шоу” по доста атрактивен начин участник в програмата започна да си играе със светлините на стадиона, а след това последователно се осветяваха различни забележителности. След това последва кратко представяне на типичнното японско изкуство табуки, включващо музика, танци и умения.

Последва кратко клипче на придвижването на олимпийския огън, който беше внесен на Олимпийския стадион под звуците на “Болеро” на Морис Равел.

А най-важното събитие - запалването на олимпийския огън, беше поверено на тенис звездата Наоми Осака, носителка на четири титли от "Големия шлем" и №2 в световната ранглиста.