НАП проверява касовите апарати в Русе и Силистра

Над 1000 търговски обекта инспектирани дали отчитат оборотите правилно

Новини
14:39 - 05 Юни 2019
2043
НАП проверява касовите апарати в Русе и Силистра

По повод на поетапната смяна или модифициране на касовите апарати инспектори на НАП са извършили 1150 проверки на търговски обекти в регионите на Русе и Силистра. Това съобщиха от офиса на приходната агенция в Русе.

По време на проверките екипите на НАП са обърнали внимание на търговците за сроковете на реформата, за изискванията на наредба 18, за възможностите да актуализират фискалните устройства.

В посетените търговски обекти са разпространени и информационни брошури, а до всички бизнес сдружения и до счетоводни къщи в региона са изпратени материали за етапите и сроковете при промяната.

От НАП в Русе информират, че досега са засечени само две нарушения за спазване на първия срок - 31 март, до който по новите изисквания е трябвало да заработят касовите апарати на регистрираните по ДДС, които не ползват софтуер за управление на продажби в търговските обекти /СУПТО/.

От офиса на приходната агенция припомнят, че до 30 юни тази година предстои това да въведат в практиката си и нерегистрираните по ДДС, които не ползват СУПТО. Наближава крайният срок и за онлайн търговците, които имат дейности преди 29 декември 2018 година. До 29 юни тази година те ще трябва да обявят своите електронни магазини. Подаването на данните се извършва само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, като това не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи.