Нападателят на Пендиков остава в ареста за 30 дни

Той е професионален състезател по бойни изкуства, нает е за побоя

Новини
11:00 - 22 Януари 2023
2579
Нападателят на Пендиков остава в ареста за 30 дни

Илия Спасески, който нападна и преби българина Християн Пендиков в Северна Македония, остава за 30 дни в ареста, реши съдът в Охрид по искане на прокуратурата, съобщава БГНЕС.

24-годишният мъж е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда. От ударите Пендиков получи наранявания в областта на прешлените, ребрата и челюстта. Той също така е с тежки наранявания по главата. Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на инцидента. Делегацията на ЕК в Скопие и поискаха от властите да разследват случая.

Илия Спасески, който нанесе в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях.

 
Пендиков, който е секретар на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, бе транспортиран с българския правителствен самолет "Фалкон" за лечение във Военномедицинска академия в София. Той е в реанимацията на ВМА в София и ще бъде опериран в понеделник.

Министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония ще посетят днес във Военномедицинска академия Християн Пендиков, предадед БНР. Външният министър Буяр Османи идва в България часове след острата реакция на властите в София срещу поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу българин в Северна Македония. След като трима души нападнаха и пребиха жестоко секретаря на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, София връчи протестна нота на посланичката на Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска.

Страната ни информира за случая международните си партньори и институциите на Европейския съюз. Остро реагира и президентът Румен Радев, който осъди системните нарушения срещу българи в югозападната ни съседка. Според него амбициите на Скопие за членство в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи.