Нападателят над Салман Рушди е обвинен в опит за убийство

Новини
20:42 - 13 Август 2022
2625
Нападателят над Салман Рушди е обвинен в опит за убийство

Мъжът, задържан за нападението над писателя Салман Рушди, е обвинен в опит за убийство от втора степен, съобщи АП.

Агенцията се позова на информация от нюйоркската прокуратура. Нападателят, идентифициран като 24-годишния Хади Матар от Ню Джърси, е обвинен и в нападение от втора степен.

Припомняме, че Салман Рушди беше намушкан с нож на литературен фестивал в Ню Йорк в петък. Той все още е на апаратно дишане и се очаква да загуби окото си в резултат на нападението. Роденият в Иран автор е противоречива фигура в ислямския свят, като от края на 80-те години на миналия ХХ век публикува "Сатанински строфи".

Според мнозина мюсюлмани, книгата е богохулство и съдържа обиди към исляма. Иранският аятолах Хомейни дори издаде фетва писателят да бъде убит. Заради нея, Рушди се крие в продължение на години, докато по-късно иранското правителство не обявява, че вече не подкрепя религиозния указ.

Макар и в края на 90-те години на миналия ХХ век иранското правителство се дистанцира от фетвата, различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му и тя дори бе увеличена на над 11 милиона долара.

Салман Рушди получава американско гражданство през 2016-та година и живее в Ню Йорк